Γερμανία: Σαφάρι για εργαζόμενους - Δωρεάν άλμα με αλεξίπτωτο κατά την πρόσληψη

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 19:01
UPD:19:15
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

Καθώς η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που απειλεί το μέλλον της ως βιομηχανικό ηγέτης, η έντονη έλλειψη εργαζομένων επιδεινώνει τα προβλήματα για τους κατασκευαστές που ήδη αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού -- που προκαλείται από τη γήρανση του πληθυσμού και επιδεινώθηκε από την πανδημία  οδηγεί τις εταιρείες από την Airbus SE έως την BMW AG έως τη BASF SE σε εξαπονδρισμό προσωπικού.  Πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με το Bloomberg, διαπίστωσαν ότι  το  50% των γερμανικών επιχειρήσεων μειώνουν την παραγωγή τους λόγω ελλείψεων προσωπικού  γεγονός που κοστίζει στην οικονομία έως και 85 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

Με τη γενιά των baby-boomer που αρχίζει να συνταξιοδοτείται, δεν υπάρχουν αρκετοί νεότεροι για να γεμίσουν τις τάξεις των εργαζομένων. Το γερμανικό πρακτορείο απασχόλησης υπολογίζει το έλλειμμα σε 360.000 με 380.000 εργαζόμενους ετησίως και ενώ προβλέπει αύξηση έως και 500.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Γερμανοί κατασκευαστές -- ειδικά οι πιο ενεργοβόροι, όπως οι κατασκευαστές χημικών ουσιών, γυαλιού και κεραμικών  αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια ή να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού μεγενθύνει την πίεση, την ώρα που οι εργαζόμενοι επιδιώκουν αυξήσεις μισθών - το προσωπικό του γερμανικού δημόσιου τομέα επιδιώκει αύξηση  κατά 10,5%, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα μετάλλων ζητούν 8% 

Οι αυξήσεις θα εδραίωναν τον πληθωρισμό , προκαλώντας μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η τάση θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέσει σκληρότερα, παρόιτι οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται.

Ο Felix Huefner, οικονομολόγος στην UBS Group AG στη Φρανκφούρτη, αναμένει ότι οι γερμανικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,5% μέχρι το τέλος του 2023. 

«Οι υψηλές τιμές ενέργειας και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων είναι σίγουρα ένα εμπόδιο για τη γερμανική βιομηχανία στο μέλλον», είπε ο Huefner. «Χώρες όπως η Γαλλία, που έχουν καλύτερα δημογραφικά στοιχεία, θα έχουν ισχυρότερη παραγωγική ικανότητα».
 

Στο...κυνήγι

Η Airbus αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα σχέδιά της για την παραγωγή 720 αεροπλάνων A320,από τα αεροσκάφη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, εν μέρει λόγω έλλειψης εργαζομένων, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να πέσει. Η εταιρεία, η οποία δυσκολευόταν να βρει ηλεκτρολόγους, μηχανικούς και προσωπικό για να εγκαταστήσει εξοπλισμό στις καμπίνες των αεροσκαφών, έχει «ενισχύει μαζικά» τις προσλήψεις, είπε ένας εκπρόσωπος. 

Εν τω μεταξύ, η πόλη του Αμβούργου σχεδιάζει τη δική της εκστρατεία ύψους 400.000 ευρώ (390.000 $) για να ανταγωνιστεί για εργατικό δυναμικό στη Δανία και να περιορίσει το εκτιμώμενο έλλειμμα άνω των 20.000 ειδικευμένων εργαζομένων. 

Η αυτοκινητοβιομηχανία διπλασιάζει επίσης τις προσπάθειες για να δημιουργήσει το δικό της εργατικό δυναμικό. Η BMW έβαλε πρόσφατα 75.000 άτομα σε προγράμματα επανεκπαίδευσης για νέες τεχνολογίες παραγωγής με υψηλότερα επίπεδα ψηφιοποίησης και αυτοματισμού. Ο γίγαντας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Continental AG έχει εγγράψει το 10% του εργατικού δυναμικού του σε εσωτερική σχολή τεχνολογίας.

Κάποιες εταιρείες γίνονται δημιουργικές.  Στη Σαξονία, εταιρεία που φτιπάχνει σκαλωσιές έχει βρει έναν νέο τρόπο να προσελκλυσει εργαζόμενους: ένα δωρεάν άλμα με αλεξίπτωτο από τα 15.000 πόδια κατά την υπογραφή της πρόσληψης.

«Στοιχίζει, αλλά βοηθάει», δήλωσε ο επικεφαλής  σε συνέντευξή του. 

 naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα