Η ενέργεια «τρώει» το 40% του ΕΒΙΤDA των εμπόρων

Υποστήριξη ζητά ο κλάδος για επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 19:30
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

 

Στα 220-240 TWh τον χρόνο ανέρχεται η συνολική κατανάλωση ενέργειας του κλάδου του εμπορίου στην Ευρώπη.

Το γεγονός αυτό καθιστά τον κλάδο του εμπορίου έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας αλλά και ευάλωτο υπό τις παρούσες ενεργειακές συνθήκες, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της EuroCommerce. Και όπως επεσήμαναν οι Ευρωπαίοι έμποροι «αναλαμβάνουμε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και μπορούμε να βοηθήσουμε στην επένδυση για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά χρειαζόμαστε υποστήριξη».

Όπως τόνισε το διοικητικό συμβούλιο της EuroCommerce, στο πλαίσιο τριήμερων εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το κόστος ενέργειας φτάνει στο 40% του EBITDA του κλάδου και περίπου στο 3% της προστιθέμενης αξίας του. Υπολογίζεται ότι το κόστος ενέργειας για τον κλάδο του εμπορίου στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί. Και παράλληλα η κατανάλωση βαίνει μειούμενη. Οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου το 2022 κατά 3,5% και το 2023 κατά 1%. Και όλα αυτά, ενώ ο Τριπλός Μετασχηματισμός (βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και εξασφάλιση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού) απαιτεί από τους Ευρωπαίους λιανοπωλητές και τους χονδρεμπόρους να επενδύουν έως και 1,6% επιπλέον των εσόδων του κλάδου ετησίως μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το ελληνικό εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική οικονομία με 230.000 επιχειρήσεις και 724.000 εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού κατά το τρέχον έτος αφενός μετρίασαν τις απώλειες του διαθέσιμου εισοδήματος από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τουλάχιστον για ένα ποσοστό του εργατικού δυναμικού, αφετέρου δημιούργησαν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από δω και πέρα που ο τουρισμός βαίνει μειούμενος, ο χειμώνας είναι μπροστά και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών περιορίζεται. Ήδη η άνοδος του Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας στην Ελλάδα ξεπέρασε την αντίστοιχη μεταβολή του μέσου όρου της ΕΕ-27. Η αυξημένη αβεβαιότητα καταγράφηκε πρωτίστως στον τομέα της βιομηχανίας και στους καταναλωτές -σε αντιστοιχία με το οικονομικό κλίμα-, γεγονός που αποδίδεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των ευρωπαϊκών συνδικάτων, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν φτάσει να καταβάλλουν το ύψος 54 κατώτατων ημερομισθίων, δηλαδή σχεδόν δύο μηνών εργασία, για την πληρωμή μόνο του κόστους ενέργειας.

Φαύλος κύκλος

Η σοβαρή ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Εκτός από τους προαναφερθέντες παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα ήταν χρήσιμο να σημειωθεί και η σχετική αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στην ισοτιμία σχεδόν 1 προς 1 για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές η εξέλιξη αυτή αντανακλά μια επιδείνωση των προοπτικών για την οικονομία της Ευρώπης και μια τάση των επενδυτών παγκοσμίως να στραφούν σε άλλους επενδυτικούς προορισμούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα