Βρετανία: «Ταφόπλακα» στις φοροελαφρύνσεις του προκατόχου του βάζει ο νέος ΥΠΟΙΚ

Πρωτοφανές ξήλωμα του δημοσιονομικού σχεδίου
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 13:36
UPD:13:52
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Η πρώτη Δευτέρα στη νέα του δουλειά βρήκε τον Τζέρεμι Χαντ να «ξηλώνει» ό,τι είχε σχεδιάσει ο προκάτοχός του. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως «σχεδόν όλες» οι φορολογικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου από τον Κουάσι Κουαρτέγκ στις 23 Σεπτεμβρίου και προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές ακυρώνονται. 

«Μόλις γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς un- budget (ξηλώματος του προϋπολογισμού), πιθανότατα της πιο εντυπωσιακής στροφής 180 μοιρών στη βρετανική οικονομική ιστορία» σχολίασε ο Faisal Islam, οικονομικός συντάκτης του BBC. «Ίσως χρειαστούμε μάλιστα νέα ορολογία. Η στροφή 180  μοιρών υποδηλώνει έναν ελεγχόμενο ελιγμό. Αυτό είναι σαν να τρέχει ένα αεροπλάνο και τους πατάς το φρένο για να στρίψει απότομα» συνέχισε. 

Αλλά όλη αυτή η ανατροπή έχει πραγματικό αντίκτυπο για την οικονομία και τα νοικοκυριά. Θα πρέπει να δούμε πώς θα επηρεαστεί η στήριξη έναντι της ενεργειακής ακρίβειας και πώς θα αντιδράσει το ΑΕΠ σε υψηλότερους φόρους και λιγότερη βοήθεια. 

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας, που εκτιμάται ότι δεν έχει πολλή ζωή ακόμη, είχε ήδη πάρει πίσω την απόφαση για κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% στα υψηλότερα  εισοδήματα. Είχε επίσης εγκαταλείψει τη δέσμευση να ακυρώσει το σχέδιο για την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων από το 19% στο 25%. 

Αυτά δεν ήταν αρκετά να βάλουν φρένο στην αναταραχή στις αγορές, ούτε στα σενάρια για ανατροπή της Τρας. Έτσι η πρωθυπουργός «απέλυσε» τον Κουαρτέγκ λιγότερο από 6 εβδομάδες αφότου είχε αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών. 

Το σχέδιο Κουαρτέγκ περιάλαμβανε δραστικές, αλλά και μη επαρκώς κοστοληγημένες, φοροελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είχε αποτύχει να εξηγήσει πού θα βρει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα