Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό τριών μηνών οι τιμές

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 11:29
UPD:11:38
Shutterstock

«Βουτιά» έως και 7% έκαναν τη Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών μηνών. Η οπισθοχώρηση των τιμών πραγματοποιείται με φόντο το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της αστάθειας σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου- ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημείωσε πτώση 5,7%, στα 133,89 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 4,3%.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό για τον περιορισμό της μεταβλητότητας των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου του μπλοκ και την αποτροπή ακραίων αυξήσεων των τιμών στις συναλλαγές παραγώγων, προκειμένου να περιοριστεί η ενεργειακή κρίση στην ήπειρο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg News.  Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο TTF, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Η Κομισιόν αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τις προτάσεις της. Το σχέδιο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα