Βρετανία: Έκτακτη συνέντευξη τύπου της Τρας το μεσημέρι για τα δημοσιονομικά πακέτα

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 14:00
UPD:14:03
REUTERS/HANNAH MCKAY

Έκτακτη συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, εν μέσω εντεινόμενων φημών ότι σκοπεύει να πάρει πίσω της φοροελαφρύνσεις που καταπόντισαν τη στερλίνα και έφεραν στην οικονομία της χώρας σοβαρές αναταράξεις.

Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου - γνωστά ως gilts - σημείωσαν απότομη άνοδο την Παρασκευή, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της συνεδρίασης μετά τις αναφορές ότι η Τρας θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 16.00 ώρα Ελλάδας (14.00 ώρα Λονδίνου). Η μακροπρόθεσμη απόδοση 30 ετών άγγιξε για λίγο το 4,261% στις ειδήσεις. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουάρτενγκ διέκοψε την επίσκεψή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα και επέστρεψε άρον άρον στο Λονδίνο. Ο Κουάρτενγκ επέμεινε ότι «δεν πρόκειται να πάει πουθενά» και ότι αυτός και η Τρας θα είναι «100%» στις θέσεις τους τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας από τις ΗΠΑ την Πέμπτη, ο Βρετανός υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με μια πιθανή αναστροφή λέγοντας ότι «είναι απόλυτα επικεντρωμένος στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης».

Άλλωστε η βρετανική κυβέρνηση πήρε πίσω την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή του 45% μετά τις αντιδράσεις. Η απόφαση, σηματοδότησε μια ταπεινωτική στροφή για την πρωθυπουργό, αφού αρκετοί βουλευτές των Τόρις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας υποστήριζαν μέχρι τουλάχιστον πρόσφατα ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την ώθηση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε υψηλότερη ανάπτυξη και αποκρούουν τις ανησυχίες από ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η ίδια η Τράπεζα ότι το πακέτο κινδύνευε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα