Πρωθυπουργός Βελγίου: Φόβοι για μπλακ άουτ αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ηλ. ενέργειας

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 12:22
UPD:12:45
REUTERS/JOHANNA GERON

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο προειδοποίησε σήμερα ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση κινδυνεύει να οδηγήσει στην πώληση της ενέργειας σε άλλες αγορές και σε μπλακάουτ στο Βέλγιο.

Η κυβέρνησή του ασκεί πιέσεις για ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

"Αν επιβάλουμε πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού στο Βέλγιο, η ενέργεια θα πωλείται στις γειτονικές χώρες, όπου οι τιμές δεν θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο", δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο ντε Κρόο στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTBF.

"Υπάρχει κίνδυνος για μπλακάουτ επειδή η ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται αλλού", είπε ο βέλγος πρωθυπουργός.

Η γεωγραφική θέση του Βελγίου, μιας χώρας 11 εκατομμυρίων κατοίκων, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη εξαιτίας της διασύνδεσής της με τους γείτονές της.

"Στην Ισπανία, για παράδειγμα, από ενεργειακής απόψεως, η χώρα είναι λίγο πολύ νησί εκεί, είναι εφικτή η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος", είπε ο ντε Κρόο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα μειώσεις στην ενεργειακή κατανάλωση δημοσίων κτιρίων και την επιβολή φόρου επί των κερδών των εταιρειών ενέργειας όπως η Engie και η TotalEnergies.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο χρόνο ότι το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στο μπλοκ και ότι η κυβέρνηση των Βρυξελλών έχει απλώς ακολουθήσει μια πολιτική ως προς τους φόρους και τους δασμούς για την ελάφρυνση του βάρους των καταναλωτών.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, ενώ λίγο νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης η οποία οδηγεί στα ύψη τον πληθωρισμό και πλήττει τις οικονομίες των χωρών του μπλοκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα