Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας γίνεται πιο εμφανής

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 07:53
UPD:07:56
REUTERS/DAVID KIRTON

Του Σιόνγκ Λι (Xiong Li)

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν το Κέντρο Ερευνών για τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της Κίνας και η Ομοσπονδία Εφοδιαστικής και Αγορών της Κίνας, οι τρεις σημαντικοί δείκτες του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) βρίσκονται σε ανοδική τροχιά τον Σεπτέμβριο, αποδεικνύοντας ότι η κινεζική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει. Συγκεκριμένα, ο δείκτης στον τομέα της μεταποίησης έφθασε στο 50,1%, δηλαδή 0,7 ποσοστιαίες μονάδες  πάνω από τον προηγούμενο μήνα και το σημείο καμπής. Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός της μεταποίησης και ο σύνθετος παραγωγικός δείκτης διαμορφώθηκαν στο 50,6% και 50,9%, αντίστοιχα, βρισκόμενοι πάνω από το σημείο καμπής για τέσσερις συνεχούς μήνες.

Χάρη στην αποτελεσματικότητα των πακέτων οικονομικής σταθεροποίησης και στην υποχώρηση του καύσωνα με τις ακραίες θερμοκρασίες, ο δείκτης στον τομέα της μεταποίησης άρχισε να ανακάμπτει. Έχοντας υποχωρήσει κάτω από το 50% για δύο διαδοχικούς μήνες, η ανοδική πορεία του PMI ξεκίνησε μαζί με την αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς τον Σεπτέμβριο. «Ο PMI συνέχισε να ανακάμπτει τον Σεπτέμβριο και βρίσκεται ξανά πάνω από τον άξονα εκείνο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη οριστικοποιείται. Οι δείκτες παραγωγής, όγκου αγορών και προσδοκιών παραγωγής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκαν σημαντικά, δείχνοντας ότι η παραγωγή και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες γίνονται πιο δυναμικές, με τη ζωτικότητα της οικονομικής ανάπτυξης σε μικροοικονομικό επίπεδο να ενισχύεται», δήλωσε ο Τσανγκ Λιτσούν (Zhang Liqun), ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

«Οι δείκτες PMI των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξήθηκαν ταυτοχρόνως, με εμφανή πλέον τη θετική επίδραση της προστασίας των παραγόντων της αγοράς. Ο μέσος όρος PMI των μικρών επιχειρήσεων κατά το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ήταν αντίστοιχα 45,9%, 47% και 47,9% με συνεχή αυξητική τάση. Η διαρκής εφαρμογή μέτρων διάσωσης για την προστασία της αγοράς και η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις υπήρξαν αποτελεσματικές, όπως φανερώνει η θετική τάση των επιδόσεων των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Γουέν Τάο (Wen Tao), ειδικός του Κέντρου Πληροφοριών Εφοδιαστικής της Κίνας.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν επίσης βελτιωθεί. Ο δείκτης προσδοκώμενης παραγωγής και επιχειρηματικής δραστηριότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 53,4%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα. Σε συγκεκριμένους κλάδους της δευτερογενούς παραγωγής (μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, τρόφιμα, οινοπνευματώδη ποτά και επεξεργασμένο τσάι, φάρμακα, αυτοκίνητα, σιδηροδρομικός και αεροδιαστημικός εξοπλισμός, εξοπλισμός πλοίων κ.ά.) ο δείκτης βρίσκεται σε υψηλά οικονομικά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει το 58,0%. Οι επιχειρήσεις σε συναφείς κλάδους αισιοδοξούν για τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς στο εγγύς μέλλον.

Από το τρίτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Κίνας διατήρησε τη δυναμική της ανάκαμψη, η οποία έγινε πιο εμφανής στο τέλος αυτής της περιόδου. Για το τέταρτο τρίμηνο κρίνεται απαραίτητο να στηρίξουμε τη σταθερή και υγιή αυτή αναπτυξιακή τάση, να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές οικονομικής σταθεροποίησης και να επεκτείνουμε την αποτελεσματική ζήτηση, ενισχύοντας περαιτέρω την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης.

Πηγή: Economic Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα