Απολογισμός ΙΦΕΤ 2021: Ενίσχυση με 740 φάρμακα και στήριξη της προσπάθειας κατά του Covid

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 15:00
UPD:14/10/2022 22:06

Εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά σε πολλαπλά επίπεδα υπήρξε το 2021 για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), όπως προκύπτει από τα επίσημα πλέον στοιχεία για την τελευταία οικονομική χρήση - και παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του Covid-19 στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η χρηματοδότηση του υψηλότερου όγκου αξίας φαρμάκων στην ιστορία του Ινστιτούτου, η επέκταση της διανομής σε νέες ελληνικές πόλεις, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας, δικαιώνουν στην πράξη τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης κατά το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας τη θέση του Ινστιτούτου και κατ’ επέκταση τη Δημόσια Υγεία. 

Παράλληλα, το ΙΦΕΤ, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό του ρόλο, στήριξε πολύπλευρα και ουσιαστικά  την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας τη βασική νοσοκομειακή θεραπεία με ρεμντεσιβίρη, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία ΜΕΘ/ΜΑΦ, αλλά και τα απαραίτητα υλικά για το εμβολιαστικό πρόγραμμα (σύριγγες, βελόνες, γάντια, μάσκες κ.α.)

Οι επιτυχημένες επιδόσεις του Ινστιτούτου συνοψίζονται στους παρακάτω δείκτες:

- Διατέθηκαν περισσότεροι από 740 κωδικοί φαρμάκων, σε σύνολο 70 θεραπευτικών κατηγοριών, διασφαλίζοντας κάλυψη των εγχώριων αναγκών με καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι νέοι κωδικοί φαρμάκων ξεπέρασαν τους  170 και αφορούσαν 25 διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες.

- Ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 26.000 αποστολές για περίπου 2,6 εκ. συσκευασίες  φαρμάκων, ενώ αναπτύχθηκε διανομή σε 120 νέα σημεία (νοσοκομεία, φαρμακεία) και σε 21 πόλεις της Ελλάδας, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση περισσότερων ασθενών σε θεραπείες.

- Εξασφαλίστηκαν χαμηλότερες τιμές αγοράς για περισσότερα από 130 φάρμακα, εξοικονομώντας συνολικά για το σύστημα Υγείας και τη δημόσια δαπάνη € 16 εκ. μέσω αντίστοιχων μειώσεων στις τιμές πώλησης.

- Διανεμήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 500.000 δόσεις ρεμντεσιβίρης, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε θεραπεία για περισσότερους από 100.000 ασθενείς με Covid-19.

 • Σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες του ΙΦΕΤ, όπως:
  • Αύξηση εσόδων +56%
  • Αύξηση κερδοφορίας +30%
  • Αύξηση κεφαλαίου κίνησης +35%
  • Βελτίωση απόδοσης αποθεματικού +18%

Όλοι οι παραπάνω δείκτες συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας και της διάθεσης περισσοτέρων θεραπειών στο κοινό.

 • Στηρίχθηκε η εθνική προσπάθεια κατά της νόσου Covid-19 τόσο όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού με την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (35εκ. σύριγγες, 11εκ. βελόνες, 863 μηχανήματα μέτρησης θερμοκρασίας, κουτιά μεταφοράς και ειδικά γάντια), όσο και για την πρόληψη (7,8εκ. διαγνωστικά τεστ).
 • Υλοποιήθηκε η μετάβαση σε Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα στις Διοικητικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Διανομής ενισχύοντας την ψηφιοποίηση, την ταχύτητα και τη διαφάνεια της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.

Η θετική εξέλιξη όλων των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών του Ινστιτούτου είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας των εργαζομένων του, σε συνδυασμό με τη στρατηγική εξυγίανσης και το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού, που εφαρμόζονται με απόλυτη συνέπεια την τελευταία διετία. Έχοντας στο επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, το ΙΦΕΤ συνεχίζει στην ίδια επιτυχημένη αναπτυξιακή τροχιά και κατά το τρέχον έτος.  

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ΙΦΕΤ για το 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχολίασε τα εξής:  «Το ΙΦΕΤ συνεχίζει τη δυναμική αναπτυξιακή του πορεία, με απόλυτη συνέπεια στον κοινωνικό του ρόλο και με προσήλωση στους στρατηγικούς του στόχους. Μάλιστα, σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο και το 2021 έμοιαζε αβέβαιο, το Ινστιτούτο αύξησε την ρευστότητά του, διευρύνοντας παράλληλα τις εισαγωγές φαρμάκων και την γεωγραφική κάλυψη των υπηρεσιών του.

Τη χρονιά που ήδη διανύουμε, συνεχίζουμε συνειδητά να υλοποιούμε τη στρατηγική εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών μας διαδικασιών και έχοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητά μας την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων ασθενών».

Σχετικά με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)

Η εταιρεία ΙΦΕΤ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1991, μετά την κατάργηση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Σήμερα είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία, αν και κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η οργάνωση συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ληγμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων οικιακής χρήσης, καθώς και την ακτινοβόληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Προτεραιότητά της ΙΦΕΤ Α.Ε. -ανεξαρτήτως συνθηκών- είναι ο Ασθενής και η ολιστική και υπεύθυνη κάλυψη των αναγκών του, με σεβασμό στην πολιτεία και το περιβάλλον, υπηρετώντας σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις προβλέψεις της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα