Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκλέχθηκε πρόεδρος της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων.
Είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική εταιρεία, με τον επικεφαλής της, αναλαμβάνει τα ηνία του κρίσιμου αυτού ευρωπαϊκού κλάδου, εν μέσω και της παρούσας συγκυρίας που απαιτεί δυναμική συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις, επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία.
Η ανάδειξη του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην προεδρία αποτελεί ευρωπαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στη Mytilineos, όσο και γενικότερα στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.
Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε μετά την εκλογή του: «Είναι τιμή μου που αναλαμβάνω πρόεδρος της Eurometaux, σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις βιομηχανίες μας. Είναι καιρός να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο για το μέλλον της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων, αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Για την προστασία των αξιών μας και της δύναμης του κλάδου μας, που αντιμετωπίζει πλέον πολλαπλές απειλές.
Οι πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι η επάρκεια ανταγωνιστικής ενέργειας για όλους, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Θα δουλέψουμε σκληρά.
Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω προσωπική προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βασιστώ σε όλη την ομάδα της Eurometaux και στα μέλη μας, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Πρόθεσή μου, ως νεοεκλεγέντος προέδρου, είναι να προσεγγίσω τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να εργαστώ για άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις.
Και σύμφωνα με το ιστορικό της Eurometaux, δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε απλώς το πρόβλημα: θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και θα διασφαλίσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας».
Τα επόμενα δύο χρόνια, η Eurometaux, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, θα δώσει έμφαση στη συνεργασία τόσο με τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μετάλλων, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.
Σημαντικοί στόχοι θα είναι επίσης η ολοκλήρωση του επικείμενου νόμου για τις πρώτες ύλες της Ε.Ε. (Raw Materials Act) και η ενθάρρυνση επενδύσεων για ευρωπαϊκές δραστηριότητες εξόρυξης, διύλισης και ανακύκλωσης. Άλλες κορυφαίες προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα (REACH), τις νέες πολιτικές due diligence της Ε.Ε., τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και το πλαίσιο για τα βιώσιμα προϊόντα.
Η Eurometaux αναγνωρίζεται διεθνώς για τον κομβικό ρόλο της στην παγκόσμια βιομηχανία. Μέλη της είναι εταιρείες κολοσσοί από όλη την Ευρώπη - όπως η Alcoa, Glencore, Hydro, Rio Tinto - βιομηχανικά επιμελητήρια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ενώσεις που εκπροσωπούν παρεμφερείς και εξίσου σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου (European Aluminum). Θέτει υψηλούς στόχους λειτουργίας, προάγει τη βιωσιμότητα και εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη. Με 500.000 άμεσους και 3 εκατ. έμμεσους υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 120 δισ. ευρώ, τα μέλη της συνεισφέρουν συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.
Συνεργάζεται με όλους τους φορείς και συνομιλεί με ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Κομισιόν, για να συντονίσει την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση του κλάδου στη διαμόρφωση πολιτικών. Είναι η «φωνή» ενός από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς κλάδους στην Ευρώπη. Στόχος της Eurometaux είναι να επιτρέψει σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κλάδος των μη σιδηρούχων μετάλλων έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €120 δισ., με πάνω από 47 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγής.
Τα μέταλλα παρέχουν στην ευρωπαϊκή καινοτομία και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων βιομηχανιών βασικά υλικά για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Λόγω της ανθεκτικότητας τους, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να πολλαπλασιάσουν την αξία τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη επαναχρησιμοποιεί : 90% μέταλλα που προέρχονται από κατασκευές κτιρίων, 90% μέταλλα που προέρχονται από τον τομέα των μεταφορών και 60% μέταλλα από ανακυκλωμένες συσκευασίες.
Η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, ιδίως στην Ευρώπη, σημειώνει συνεχή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και της ενέργειας. Συνολικά, η βιομηχανία μετάλλων στην Ευρώπη έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα.
Υπενθυμίζεται ότι η Eurometaux πρόσφατα έστειλε επιστολή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους Επιτρόπους, εκφράζοντας την ανησυχία της για την δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επίτευξη των στόχων του Green Deal, αλλά και την ίδια τη βιομηχανία που πρέπει να καλύψει υπέρογκα κόστη για να συνεχίσει τη λειτουργία της.