Allianz: Πιο φτωχά φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 13:09
UPD:13:12
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη 
[email protected]

Φτωχότερα αναμένεται να γίνουν φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz για τον παγκόσμιο πλούτο, η οποία σκιαγραφεί μια γενικότερα πιο δυσοίωνη εικόνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ασφαλιστική εταιρεία κάνει λόγο για «σημείο καμπής» φέτος, σημειώνοντας ότι το 2021 είναι η τελευταία χρονιά της παλαιάς νόρμας, όπου η νομισματική πολιτική στήριζε τα χρηματιστήρια και βοηθούσε τα νοικοκυριά να γίνουν πλουσιότερα. Για το 2022, τα νοικοκυριά θα χάσουν μέρος του πλούτου τους (μετρητά, καταθέσεις στην τράπεζα, ποσά που πρόκειται να εισπραχθούν από ασφαλιστήρια συμβόλαια και συνταξιοδοτικά ταμεία, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) για πρώτη φορά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

«Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής συμπιέζει οικονομίες και αγορές και ο πλούτος των νοικοκυριών υφίσταται τις επιπτώσεις. Σε πραγματικούς όρους, τα νοικοκυριά θα χάσουν το ένα δέκατο του πλούτου τους, ενώ η ονομαστική μείωση προβλέπεται μεγαλύτερη από 2%», σημειώνουν αναλυτές της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας, μετά από τρία εντυπωσιακά έτη στη διάρκεια των οποίων η αξία του χρηματοοικονομικού ενεργητικού των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση ρεκόρ, άνω του 10%. Μια πολύ μικρή πτώση, της τάξης του 0,7%, καταγράφηκε το 2018, κάτι που ωστόσο αποδείχθηκε προσωρινό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allianz.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2021 οι Έλληνες έγιναν κατά 7,5% πλουσιότεροι, με την Allianz να υπολογίζει το ύψος των μικτών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους στα 299 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλούτος έφθασε τα 233 τρισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 7,6% το 2021, με τον ταχύτερο ρυθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι αναλυτές επικαλούνται την άκρως επιθετική νομισματική πολιτική των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη ως τον βασικό παράγοντα που έπληξε τις αγορές μετοχών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κλείσουν το έτος στο κόκκινο. «Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, την οποία ακολούθησε μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη -και όχι μόνο στις αγορές- αυτή τη φορά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές διαγράφονται σκοτεινές: ο μέσος ρυθμός αύξησης του χρηματοοικονομικού ενεργητικού εκτιμάται γύρω στο 4,6% έως το 2025 συγκριτικά με το 10,4% της προηγούμενης τριετίας», εκτιμά η εταιρεία.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα