Το 2023 βάζει μπρος η ναυπηγική βιομηχανία

Εντός του επόμενου έτους η επανεκκίνηση των εργασιών σε Σκαραμαγκά - Ελευσίνα, όπως εκτιμά ο Αδ. Γεωργιάδης
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 17:48
UPD:17:51
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Έτος επανεκκίνησης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας θα είναι το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος επίσημος καλεσμένος για τη νέα σεζόν από τη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και τον καλωσόρισε ο νέος πρόεδρος της Λέσχης, Γιώργος Αλεξανδράτος, ο οποίος διαδέχθηκε την Ειρήνη Νταϊφά.

Στην πρώτη του τοποθέτηση ο υπουργός ήταν καταιγιστικός, μιλώντας για όλα τα θέματα της οικονομίας, χωρίς όμως να αναφερθεί στο μείζον ζήτημα των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Θέμα, όμως, που ανέλυσε στη δεύτερη φάση της εκδήλωσης, αυτή των ερωτήσεων. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε πρώτη φάση ετοιμάζεται μια τροπολογία, προκειμένου να πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζει η «Ν», η τροπολογία αυτή αφορά απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που επιδικάζει πρόστιμο ύψους 120 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβάλει η Ελληνική Δημοκρατία στα ναυπηγεία. Υπολογίζεται ότι περίπου 95 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα καταβληθούν σε αποζημιώσεις εργαζομένων. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρεί ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου με τη νέα χρονιά να αναλάβει τα ηνία η νέα διοίκηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό για το αν θα πετύχει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου στο έργο αυτό. «Δεν είναι μόνο θέμα ευφυΐας του ανθρώπου, είναι και το μεράκι που έχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.      

Η οικονομία

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα έτος-ρεκόρ σε τρία επίπεδα. Αυτά αφορούν τις επενδύσεις στη χώρα, που φέτος είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, τον ελληνικό τουρισμό και τα έσοδα που θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, και τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Παράλληλα, έκανε λόγο για τη μετεξέλιξη της χώρας μας σε κέντρο διάδοσης data. Η πληροφορία, όπως είπε, είναι περισσότερο και από χρυσάφι τη σημερινή εποχή.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που αποτελούν φυσικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι πριν από λίγες ημέρες το σύστημα ηλεκτροδότησης λειτούργησε για πέντε συνεχείς ώρες μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν (μαζί και με το e-gov) ένα πλεονέκτημα της Ελλάδας, προκειμένου να προσελκύσει την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων που εγκαταλείπουν ή θα εγκαταλείψουν την Ασία και αναζητούν βάσεις στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα