ΟΠΕΚ: Δραστική μείωση των προοπτικών ζήτησης για το δ' τρίμηνο

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 16:05
UPD:16:08
REUTERS/Dado Ruvic

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις για την ποσότητα αργού που θα χρειαστεί να αντλήσει αυτό το τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη την επίμαχη περικοπή της προσφοράς που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μείωσε τις προβλέψεις για την απαιτούμενη παραγωγή του το τέταρτο τρίμηνο κατά 440.000 βαρέλια ημερησίως και μείωσε τις εκτιμήσεις για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης την περίοδο κατά περισσότερο από διπλάσιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του.

«Οι κίνδυνοι στρέφονται προς τα κάτω, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε στην έκθεση το τμήμα έρευνας του ΟΠΕΚ που εδρεύει στη Βιέννη. Σε συνδυασμό με «μια πιθανή αναζωπύρωση των περιορισμών Covid στην Κίνα και αλλού», η αγορά πετρελαίου μπορεί να χάσει την τυπική εποχιακή άνοδο της κατανάλωσης, ανέφερε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ανέφερε «μια ποικιλία από περίπλοκες αβεβαιότητες» την περασμένη εβδομάδα για τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, και ενώ οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι δυσοίωνες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη ότι τα χειρότερα από την τρέχουσα αναταραχή «δεν έχουν έρθει ακόμη». Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 23% το τρίτο τρίμηνο, η χειρότερη κατάρρευσή τους σε περισσότερα από δύο χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, η αναθεώρηση της ζήτησης από τον ΟΠΕΚ επισκιάζεται από το μέγεθος της περικοπής που ανακοίνωσε ο συνασπισμός. Ακόμη και αν εφαρμοστεί μόνο εν μέρει, θα φέρει την παραγωγή του ΟΠΕΚ σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο των 29,43 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως που ο όμιλος πιστεύει ότι χρειάζεται να προμηθεύσει το τέταρτο τρίμηνο.

naftemporiki.gr

Διαβάστε: Ο «πόλεμος» του πετρελαίου: Πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στη Σ. Αραβία



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα