Ανοδικά κινείται το αργό

Από τα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 06:55

ΑΝΟΔΙΚΑ από τα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν τις τράπεζες ενδέχεται να περιορίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία των 15 χωρών-μελών της Ευρωζώνης που συναλλάσσονται με το ευρώ να στηρίξουν τις τράπεζες, λαμβάνοντας μέτρα ανάλογα της Βρετανίας η οποία αγόρασε μερίδια ελέγχου στις τράπεζες Royal Bank of Scotland Plc και HBOS Plc.

Το Ιράν, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο θα ζητήσει τον επόμενο μήνα από τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή εν μέσω μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Pool» της Τεχεράνης.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 3,37 δολ., ποσοστό 4,3%, φθάνοντας τα 81,07 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 8:38 π.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 80,83 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 8,89 δολ., ποσοστό 10,3%, φθάνοντας στα 77,70 δολ. το βαρέλι στις 10 Οκτωβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2007.

Την εβδομάδα που πέρασε τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν 17%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003.

Χαλκός, νικέλιο και αλουμίνιο κινήθηκαν επίσης πτωτικά καθώς τα χρηματιστήρια αξιών παγκοσμίως σημείωσαν σημαντικές απώλειες, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για παγκόσμια ύφεση.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 2,41 δολ., ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στα 76,50 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 8,57 δολ., ποσοστό 10%, φθάνοντας στα 74,09 δολ. το βαρέλι στις 10 Οκτωβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 4 Σεπτεμβρίου του 2007. Την εβδομάδα που πέρασε τα συμβόλαια του μπρεντ υποχώρησαν 18%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα