Βρετανία: Στο στόχαστρο και πάλι τα ομόλογα

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 11:57
UPD:12:02
REUTERS/PETER NICHOLLS

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται αυτή την ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) κρατικά ομόλογα της Βρετανίας και στερλίνα, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε πως θα τερματίσει την έκτακτη παρέμβασή της στην αγορά χρέους. 

Η τιμή του 30ετους κρατικού ομολόγου βρίσκεται σε τροχιά πτώσης και η απόδοσή του ακολουθεί την ανιούσα. Έκανε άλμα έως και 12 μονάδες βάσης, στο 4,92%. Την ίδια ώρα η στερλίνα βλέπει τα αρχικά μεγάλα κέρδη της να περιορίζονται. 

Η προθεσμία της Παρασκευής είχε αμφισβητηθεί από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, σε ιδιωτικές συνομιλίες του με εκπροσώπους εμπορικών τραπεζών είχε επισημάνει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα παραταθεί, αν κριθεί αναγκαίο, για όσο χρειαστεί.

Οι πληροφορίες αυτές έδωσαν ώθηση στη στερλίνα και πρόσφεραν στήριγμα στα ομόλογα. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα επισημαίνει πως δεν αλλάζει ο αρχικός προγραμματισμός για τη λήξη του προγράμματος, που εξ αρχής είχε αποφασιστεί να είναι σύντομο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει εκτάκτως στην αγορά κρατικού χρέους βλέποντας το σφυροκόπημα στα κρατικά ομόλογα να απειλεί με κατάρρευση ιδιωτικά συνταξοδοτικά ταμεία της χώρας. Το βρετανικό ενεργητικό μπήκε στο στόχαστρο αμέσως μόλις η κυβέρνηση της Λιζ Τρας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τεράστιων φοροελαφρύνσεων χωρίς να εξηγήσει πώς ακριβώς θα το χρηματοδοτήσει. 

Στη συνέχεια και υπό το βαρός των εξελίξεων η κυβέρνηση μία υποχώρηση, ανακοινώνοντας  πως δεν θα καταργηθεί τελικά ο ανώτατος συντελεστής του 45% για την υψηλότερη κλίμακα εισοδημάτων. H πρόβλεψη αυτή είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τις αγορές, αλλά και σε κοινωνικό - πολιτικό επίπεδο, αφού θεωρήθηκε ένα «δώρο» στους πλουσίους, σε μία περίοδο που τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα