Η ύφεση έρχεται πιο γρήγορα, κλείνει το παράθυρο στην ΕΚΤ

Οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι επιθετικές, αλλά πρέπει να έρθουν πριν η Ευρωζώνη βυθιστεί στην ύφεση
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 11:07
UPD:11:10
Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC

Το παράθυρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κλείνει, καθώς καραδοκεί η ύφεση και το κόστος δανεισμού των κρατών - μελών προσεγγίζει επίπεδα, που δεν θα είναι για πολύ βιώσιμα. Όλα αυτά την ώρα που η ενεργειακή κρίση διατηρεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα - ρεκόρ και οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για έναν χειμώνα με «μαχαίρι» στην κατανάλωση ενέργειας και τις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ. 

Οι αγορές ποντάρουν σε δύο αυξήσεις επιτοκίων των 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ωστόσο από το 2023 τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την ΕΚΤ και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Και τούτο γιατί όλοι προβλέπουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ωθούν τις οικονομίες με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση. Μία πρόγευση για το πόσο βαθιά υπολογίζεται η ύφεση αυτή θα λάβουμε εντός της ημέρας από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). 

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να περιορίσει τις πληθωριστικές προσδοκίες πριν οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς οδηγήσουν σε επιπτώσεις δεύτερου γύρου, αλλά και πριν η απειλή της ύφεσης να γίνει πραγματικότητα» εξηγεί στο Bloomberg η Κάρστεν Τζούνιος, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν κάνουν λόγο για ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανί κλιμακώνεται και η ενεργειακή μάχη εντείνεται. Η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύει συνεχώς πως μία ήπια ύφεση δεν θα ανέκοπτε τη μάχη της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρει κοντά στον στόχο του 2% (από 10% τον Σεπτέμβριο). Ωστόσο σίγουρα δεν θα θέλει να χρεωθεί ότι ήταν εκείνη που έσπρωξε ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος το ΑΕΠ της Ευρωζώνης με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν ήδη σε ύφεση. 

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 31 Οκτωβρίου. Θα έχει προηγηθεί, 4 ημέρες νωρίτερα, η συνεδρίαση Οκτωβρίου της ΕΚΤ και επομένως δεν θα επηρεαστεί η απόφαση του τρέχοντος μήνα. Αν ωστόσο τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι υπολογίζεται, μπορεί να μπει «φρένο» στις επόμενες κινήσεις. 

Να σημειωθεί ότι χθες η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζώνη του ευρώ και την παγκόσμια οικονομία (βλέπει τα 2/3 του κόσμου να βυθίζονται σε ύφεση), αναγνώρισε την ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Παραδέχθηκε λοιπόν και εκείνη πως η ανάπτυξη θα θυσιαστεί πιθανότατα στο βωμό της αύξησης των επιτοκίων. 

 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα