Mytilineos: Ωριμάζει η επένδυση του ομίλου στη Βόρεια Μακεδονία

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 07:10
UPD:07:15

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Ωριμάζει η επένδυση ύψους 211 εκατ. ευρώ του ομίλου Mytilineos για κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην περιοχή των Σκοπίων.

Το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας που συνεδρίασε χθες, όπως έγινε γνωστό, αποφάσισε να παραχωρήσει καθεστώς στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου στο project, υπογραμμίζοντας την ισχυρή πολιτική στήριξη της κυβέρνησης του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι σε ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει να συζητά η διοίκηση της Mytilineos από το 2021 με τον προκάτοχο του κ. Κοβάτσεφσκι, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η επένδυση αποτελείται από μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 90-105 MW) και θερμικής ενέργειας (ισχύος 135-150 μεγαβάτ). Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1.150 γιγαβατώρες και η αντίστοιχη παραγωγή θερμικής ενέργειας σε 275 γιγαβατώρες.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας, ενώ η θερμική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης της πόλης των Σκοπίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης -που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για αύξηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής- ελήφθη σε συνέχεια δημόσιας πρόσκλησης στις αρχές του έτους προς τη Mytilineos για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής του σχεδίου σε καθεστώς στρατηγικής επένδυσης και αφού προηγήθηκε αξιολόγηση του αιτήματος από την Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το project της εταιρείας είχε συζητηθεί, όπως είχε γράψει η «Ν», κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βορειομακεδόνα ομόλογό του στην Αθήνα ένα μήνα πριν, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι επενδύσεις ελληνικών ενεργειακών ομίλων στη Βόρεια Μακεδονία -της τάξης του 1 δισ. ευρώ- καθώς και η ενίσχυση των δικτύου ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει τότε ότι «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία», ο κ. Κοβάτσεφσκι είχε σημειώσει από την πλευρά του ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς οι στενοί δεσμοί που διατηρούμε με την Ελλάδα να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2023 και να συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας».

H λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης και η συνακόλουθη θέση του σχεδίου σε τροχιά υλοποίησης από τη Mytilineos θα σηματοδοτούσε την επέκταση του ομίλου σε μια ακόμα βαλκανική χώρα μετά την Αλβανία, όπου έχει υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400 kV. Στο παρελθόν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε δηλώσει ότι εξετάζεται και η προοπτική κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με καύσιμο το φυσικό αέριο και στη Βουλγαρία.

LNG στην Bulgargaz

Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί πως η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz ανακοίνωσε χθες ότι επέλεξε τη Mytilineos και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Νοέμβριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Bulgargaz ανέφερε ότι η Μytilineos και η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιλέχθηκαν από συνολικά οκτώ εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα