Ελ Εριάν: Με σφραγίδα της Fed «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος επιζήμιας ύφεσης στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 08:41
UPD:08:41
REUTERS/ERIC THAYER

Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε «ένα ανώμαλο ταξίδι προς έναν καλύτερο προορισμό», αν και παραμένει ο κίνδυνος οι χειρισμοί της Federal Reserve να οδηγήσουν τη χώρα σε ύφεση, υποστήριξε ο πρόεδρος του Queen’s College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

«Όχι μόνο πρέπει να ξεπεράσει τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», είπε αναφερόμενος στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. «Λοιπόν, ναι, φοβάμαι ότι διακινδυνεύουμε μια πολύ υψηλή πιθανότητα μιας επιζήμιας ύφεσης που ήταν εντελώς αποφευχθείσα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CBS News την Κυριακή.

Ο Ελ Εριάν, που έχει συχνά επικριτική στάση απέναντι στη Fed, κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα για αυτόν τον κίνδυνο «με το απότομο φρενάρισμα φέτος» αφού επικρίθηκε ότι κινήθηκε αργά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

Η Fed αύξησε το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης τρεις φορές διαδοχικά και τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν μια τέταρτη τέτοια αύξηση τον επόμενο μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα μιας λεγόμενης ήπιας προσγείωσης για την οικονομία, ο Ελ Εριάν παρατήρησε μια αλλαγή στα δημόσια σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος φαίνεται να αποδέχεται ότι είναι αναπόφευκτη ορισμένη οικονομική ζημιά στον αγώνα της Fed να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, ο Ελ Εριάν υποστήριξε ότι αν και η απόφαση «πληγώνει τις ΗΠΑ», δεν θα έπρεπε να έχει αιφνιδιάσει κανέναν. «Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει να προστατεύσει τις τιμές του πετρελαίου στο πλαίσιο της μείωσης της ζήτησης», είπε. «Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Αυτό κάνουν. Αυτή είναι η ιστορία τους, αλλά σίγουρα δεν είναι καλά νέα για την οικονομία των ΗΠΑ».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα