Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Αυξήσεις στις τιμές του χτενίσματος ("πιστολάκι") φέρνει στα κομμωτήρια της Θεσσαλονίκης - και όχι μόνο - το ακριβό ρεύμα, την ίδια ώρα που αρχίζει να καταγράφεται νέα αύξηση των λουκέτων στον κλάδο μετά τη μεγάλη "αιμορραγία" της πρώτης χρονιάς της πανδημία όπως και νέα έξαρση της φοροδιαφυγής με κατ' οίκον παροχή υπηρεσιών κομμωτικής, δηλαδή με το γνωστό "βαλιτσάκι".
Το "πιστολάκι", δηλαδή το χτένισμα, έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να γίνεται ακριβότερο - συγκεκριμένα κατά δυο ευρώ - σε όλο και περισσότερα κομμωτήρια της πόλης, ήτοι το αντίτιμο έχει ανέβει στα 12 ευρώ έναντι 10 ευρώ που χρεώνει πολύ μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου το γυναικείο χτένισμα. Όπως επισημαίνει μάλιστα ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην Καλαμαριά που προέβη στη σχετική αύξηση, κανονικά θα έπρεπε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη εν συγκρίσει με τον υπερδιπλασιασμό των τιμολογίων ενέργειας, αλλά μεγαλύτερη αύξηση θεωρείται πολύ δύσκολο να την αντέξουν οι καταναλωτές-πελάτες, που ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά.
Αξίζει επίσης να υπενθυμιστεί ότι προ της μεγάλης οικονομικής κρίσης το αντίτιμο του χτενίσματος στη Θεσσαλονίκη ήταν της τάξης των 15-20 ευρώ σε ένα μέσο κομμωτήριο και στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων στα 10 ευρώ, ενώ η πανδημία του νέου κορωνοϊού και το πολύμηνο κλείσιμο των κομμωτηρίων σηματοδότησε ένα γερό κύμα λουκέτων και αύξησης της φοροδιαφυγής με την παροχή υπηρεσιών κομμωτικής είτε στα σπίτια των πελατών (το λεγόμενο "βαλιτσάκι"), είτε στα σπίτια των κομμωτών.
Οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας εδώ και έναν χρόνο, όπως επισημαίνει στο Naftemporiki.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης & περιχώρων, Παύλος Κολοβός, έχουν οδηγήσει τον κλάδο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε νέο κύμα λουκέτων, με τα τρία στα δέκα καταστήματα να βάζουν λουκέτο, και σε παράλληλη νέα αύξηση της φοροδιαφυγής με κατ' οίκον υπηρεσίες κομμωτικής. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ.Κολοβός, η Ένωση αριθμεί περί τα 2.000 μέλη στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά περίπου άλλοι τόσοι είναι πλέον οι κομμωτές-κομμώτριες που δουλεύουν με "βαλιτσάκι".
"Ζητάμε επιδότηση για το κόστος ενέργειας για να μην αυξήσουμε τις τιμές", τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, επισημαίνοντας επίσης ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των πελατών. Παρά δε το ότι η Ένωση συνιστά στα μέλη της να μην αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, στην πράξη αυτό αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να τηρηθεί πια καθώς τα κόστη τόσο του ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου, με το οποίο λειτουργούν κάποιες από τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι πλέον δυσβάσταχτα.
Η Ένωση Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης & περιχώρων, ιδρύθηκε το 1932 και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων-Κομμωτών Ελλάδος.