Τουρισμός: Τον τζίρο του 2019 έπιασαν τα ξενοδοχεία - Στη «μάχη» για το 2023 οι τουριστικοί φορείς

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 13:45
UPD:13:49

«Αρχές Οκτωβρίου και είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος έφτασαν τον τζίρο του 2019» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία σε συγκεκριμένες περιοχές ξεπέρασαν και τα μεγέθη του 2019.

Σε κάθε περίπτωση το 2022 είναι μια χρονιά μεταβατική σε σχέση με το λειτουργικό κόστος που είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη να είναι περιορισμένα για τις επιχειρήσεις, σημειώνει ο κ. Τάσιος. 

15 Οκτωβρίου το μοντέλο «Ηλιος και Θαλασσα» κατεβάζει ρολά

Αναφορικά με τον χρόνο που φέτος θα κλείσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, που βασίζονται στο μοντέλο "ήλιος και θάλασσα" ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι 15 Οκτωβρίου τα περισσότερα Resort θα κλείσουν τις πύλες τους. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη, και στην Κεφαλονιά θα κλείσουν στις 30 Οκτωβρίου. Ωστόσο φέτος παραμένουν κάποια μεμονωμένα ξενοδοχεία ανοιχτά έως στις 10 Νοεμβρίου.

Μεγάλη προσπάθεια για επιμήκυνση του μοντέλου "ήλιος και θάλασσα" το 2023

Με το 2022 να έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ελληνική τουριστική σκηνή, ήδη οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα έχουν ριχτεί στη "μάχη" του 2023. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ μαζί με το υπουργείο Τουρισμού έχει γινεί σαφές στο εξωτερικό ότι για το μοντέλο ήλιος και θάλασσα η χώρα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος, υπάρχει διάθεση από Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού να υποστηρίξουν αυτό το ενδεχόμενο. Βέβαια σε μικρότερο ποσοστό το μήνα Νοέμβριο, όπως διαγιγνώσκεται.

Η επιμήκυνση απαιτεί συνέργειες

Με φόντο τον πολυπόθητο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος της πολιτείας με την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να οριοθετηθεί χρονικά η επιμήκυνση αλλά και σε ποιες περιοχές θα εξελιχθεί. Μάλιστα θα πρέπει να γίνει σαφές και τι κίνητρα  θα δοθούν σε επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές τους επιπλέον μήνες. Μέτρα όπως η επιδότηση εργασίας και η μείωση των δημοτικών τελών κρίνονται απαραίτητα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν κατόπιν τα ξενοδοχεία να προγραμματίσουν προσλήψεις για 7 και 8 μήνες.

Μπορεί η σεζόν να βρίσκεται στη λήξη για τις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, όμως ο σχεδιασμός για το 2023 έχει ήδη ξεκινήσει. Οι μεγάλες τουριστικές εκθέσεις ανοίγουν και εφέτος η μια μετά την άλλη, με το πρώτο μεγάλο τέστ της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας να είναι στην WTM στο Λονδίνο, που θα διεξαχθεί στις 7 με 9 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα