«¶λμα» άνω των τεσσάρων δολαρίων για τις τιμές πετρελαίου

Κάμψη τους έως τα 50 δολ. «βλέπει» η GS
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 16:46
UPD:16:49

Πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι ενισχύονται σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά τις συντονισμένες δράσεις που ανακοινώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παρόλα αυτά, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι η κρίση έχει ήδη πλήξει τη ζήτηση εμπορευμάτων, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, και προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου πιθανόν να διολισθήσει έως και τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Στις 16:10 ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση το Νοέμβριο ενισχυόταν κατά 4,40 δολάρια στα 82,10 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2007.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 78,09 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά τέσσερα δολάρια.

«Οι ανακοινώσεις του Σαββατοκύριακου πιθανόν να έχουν κάποιες θετικές επιπτώσεις στις αγορές, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε αν θα δώσουν τέλος στη χρηματοοικονομική κρίση», εκτιμά ο Ντέιβιντ Μουρ της Commonwealth Bank of Australia.

Σήμερα, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες αναταραχές θα πλήξουν τη ζήτηση πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν και προειδοποίησε ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» πιθανόν να βρεθούν και στα 50 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κρίση.

Η τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού στα τέλη του έτους, σε 70 δολάρια από 115 δολάρια το βαρέλι, που εκτιμούσε προηγουμένως. Επίσης, «έκοψε» τις εκτιμήσεις για τη μέση τιμή το 2009 κατά το ένα τρίτο, στα 86 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα