Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 06:32

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές οδηγώντας στην Ιαπωνία τον δείκτη Nikkei 225 σε επίπεδα ρεκόρ, μετά τη συμφωνία με των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ευρωζώνης να αγοράσουν μερίδια σε τραπεζικά ιδρύματα. Πτωτικά κινήθηκαν τα αμερικανικά και τα ιαπωνικά ομόλογα.

Ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 13,4%, ανακάμπτοντας από τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις στα 59 χρόνια της ιστορίας τους. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω εθνικής εορτής. Οι μετοχές της Sony Corp., της Toyota Motor Corp. και της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 14%. Οι μετοχές της National Australia Bank Ltd. Αναρριχήθηκαν 9,8% μετά την ανακοίνωση πακέτου στήριξης 7,3 δισ. δολ. της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. σημείωσαν άνοδο μετά την άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 8,8% φθάνοντας στις 96,42 μονάδες στις 10:51 π.μ. στο Τόκυο οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1998. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 5,1% διευρύνοντας τη χθεσινή άνοδο του 5,5%. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 5,2%. Το γιέν υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στα 102,79 ανά δολάριο ΗΠΑ, οδεύοντας να σημειώσει απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Χθες ο S&P ανέκαμψε από τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις σε 75 χρόνια σημειώνοντας άνοδο 11,6%, την πιο απότομη από το 1939. Στην Ευρώπη ο Dow Jones Stoxx 600 Index σημείωσε άνοδο ρεκόρ της τάξης του 9,9%.

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αύξησαν τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών μετά την απώλεια 7 τρισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή τους αξία την εβδομάδα που πέρασε, οδηγώντας τον MSCI World Index 20% χαμηλότερα.

Η κυβέρνηση Μπους θα ανακοινώσει σχέδιο που περιλαμβάνει δαπάνες – περίπου τις μισές από το συνολικό ποσόν των 250 δισ. δολ. – για την εξαγορά μεριδίων σε εννέα τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc., της Goldman Sachs Group Inc. και της Morgan Stanley, σύμφωνα με πληροφορίες. Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Αυστρία συμφώνησαν στην εγγύηση τραπεζικών δανείων ύψους 1,8 τρισ. δολ. και την απόκτηση μεριδίων στις δανείστριες.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν 15% φθάνοντας στα 3.700 γιέν και της Honda Motor Co. σημείωσαν άνοδο 16%, φθάνοντας στα 2.440 γιέν. Οι μετοχές της Sony, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 17% - την πιο απότομη σε επίπεδα ρεκόρ – φθάνοντας στα 2.785 γιέν η μία, τη

Ανοδο 14% φθάνοντας στα 810 γιέν η μία σημείωσαν οι μετοχές της Mitsubishi UFJ – τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2003 μετά την εξασφάλιση επιπλέον 300 εκατ. δολ. για ετήσια μερίσματα από την επένδυσή της στην Morgan Stanley μετά την υποχώρηση των μετοχών της αμερικανικής χρηματιστηριακής.

Οι μετοχές της National Australia Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 9,8% φθάνοντας στα 24,60 δολ. Αυστραλίας η μία. Η κυβέρνηση θα δαπανήσει 10,4 δισ. δολ. Αυστραλίας για τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ.

Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 5,4% φθάνοντας στα 31,62 δολ. Αυστραλίας η μία, ενώ της ανταγωνίστριάς της Rio Tinto Group σημείωσαν άνοδο 6,1%, φθάνοντας στα 84,20 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Inpex Corp. της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας αναρριχήθηκαν 7,9% φθάνοντας στα 709.000 γιέν η μία.

Τα συμβόλαια του χαλκού αναρριχήθηκαν στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο του 6% στη Σαγκάη. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 2,7% φθάνοντας στα 83,35 δολ. το βαρέλι, μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 4,5%. Ο Reuters/Jeffries CRB Index των 19 πρώτων υλών σημείωσε χθες άνοδο 3%, τη μεγαλύτερη από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Πτωτικά κινήθηκε το γιέν έναντι των δολαρίων της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας, δύο νομίσματα που προτιμώνται για carry-trades. Σε αυτές τις συναλλαγές οι επενδυτές δανείζονται σε χώρες με χαμηλά επιτόκια – όπως στην Ιαπωνία – και αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις αλλού.

Το ευρώ και η βρετανική λίρα κινήθηκαν ανοδικά έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να εγγυηθεί τραπεζικά δάνεια ύψους 1,8 τρισ. δολ. το ευρώ ισχυροποιήθηκε στο 1,3633 έναντι του δολαρίου από 1,3581 δολ. Η στερλίνα ισχυροποιήθηκε στο 1,7441 δολ. από 1,7341 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα