Καταλύτης το 5ο data center της Lamda Hellix στην Κρήτη

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 07:39
UPD:10:10
Shutterstock

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η δημιουργία του 5ου data center της Lamda Hellix (όμιλος Digital Realty) στην Κρήτη, επένδυση της τάξεως των 100 εκατ., λειτουργεί ως καταλύτης στην κατεύθυνση η Ελλάδα να καταστεί κέντρο συνδεσιμότητας, μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Κάκκο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Hellix, πρόκειται για μια «εμβληματική» επένδυση, τμήμα της στρατηγικής της Digital Realty στη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους κόμβους της στη Μασσαλία και την Αθήνα, καθώς και τους υπό ανάπτυξη στη Βαρκελώνη και το Τελ Αβίβ.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου χθες, η επέκταση στην Κρήτη έχει λάβει υπόψη της τους σχεδιασμούς των εταιρειών υποθαλάσσιων καλωδίων και αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση ενός ουδέτερου παρόχου (carrier - neutral data center παρόχου) στο νησί. Οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα αποτελέσουν σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια.  

Η Lamda Hellix συνομιλεί με περίπου 15 φορείς υποθαλάσσιων καλωδίων (που σχεδιάζουν ή έχουν σε λειτουργία και επιθυμούν να κάνουν καινούργιες διακλαδώσεις) και η εκτίμηση της διοίκησής της είναι ότι στη Κρήτη, τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, θα προσαιγιαλωθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων καλωδίων.

Σήμερα στο νησί κάνουν «στάση» 4 καλώδια, τρία εκ των οποίων έχουν περιορισμένο ή και καθόλου χρόνο ζωής.

Το data center της εν λόγω εταιρείας στην Κρήτη θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier - neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ. Η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί το 2025.

Ο κ. Κάκκος εκτίμησε ότι σε 3 με 4 χρόνια οι επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα θα έχουν 4πλασιαστεί. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το νέο data center της Lamda Hellix, Athens 3 (σήμερα η εταιρεία λειτουργεί δύο, τα ATH1 και ATH2) επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ (βάσει εκτίμησης) θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από όλα μαζί τα data center που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία. Θα εγκαινιαστεί στο τέλος του έτους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης του Athens – 4 (επένδυση βάσει εκτιμήσεων 100 εκατ. ευρώ). Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2023. Επιπλέον, η Lamda Hellix εξετάζει περαιτέρω επέκταση των επενδύσεών της σε data center στην Αθήνα και τη Βόρειο Ελλάδα.

Ενδεικτικό της ζήτησης για υπηρεσίες data center στη λογική που τις παρέχει ένας ουδέτερος παρόχος είναι ότι έχουν ήδη διατεθεί τα δύο τρίτα της χωρητικότητας των δύο νέων data center της Lamda Hellix στην Αθήνα (Athens 3 και 4).

Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι ως carrier - neutral data center η Digital Realty αντλεί πελάτες από όλο το φάσμα του επιχερείν, τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και περιεχομένου, αλλά και από τους Microsoft, Google και Amazon.

Οι προαναφερόμενοι τρεις κολοσσοί έχοντας πολύ μεγάλες ανάγκες, κατασκευάζουν τα δικά τους data center, όμως παράλληλα είναι και πελάτες της Digital Realty. Όπως εκτιμάται και στην Ελλάδα τμήμα των υποδομών που έχουν εξαγγείλει θα είναι προϊόν συμφωνιών με την Digital Realty.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα