Οι αιφνιδιαστικές μειώσεις του ΟΠΕΚ+ στην παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να ωφελήσουν περισσότερο από όλους την Ρωσία, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο την θηλειά στη Δύση που ήδη υποφέρει από τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας.
Εν μέσω εντάσεων η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι απλώς αντιδρά στην άνοδο των επιτοκίων στη Δύση, όπου οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθιστούν το πετρέλαιο φθηνότερο.
Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι τάσσεται με τη Ρωσία και χαρακτήρισε την απόφαση κοντόφθαλμη λέγοντας ότι ο κόσμος ήδη υποφέρει από υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία της Τετάρτης,αναφέρει το Reuters, η Ρωσία υποτίθεται ότι θα μειώσει την παραγωγή της στα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ουσιαστικά μόλις 0,6 εκατομμύρια πάνω από την τρέχουσα παραγωγή της, την οπόια έχει έτσι κι αλλιώς μειώσει.
Παράλληλα επωφελείται από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου που θα επιτευχθεί μέσω των περικοπών κυρίως από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ στον Κόλπο
«Ο νικητής είναι η Ρωσία ενώ ο χαμένος είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής που δεν το μόνο που δεν χρειάζεται είναι υψηλότερες τιμές ενέργειας που οδηγούν σε οικονομική επιβράδυνση», δήλωσε ο Ole Hansen από την Saxo bank.
«Είναι θετικά νέα για τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την παραγωγή", ανέφερε από την πλευρά της η ρωσική χρηματιστηριακή BCS Express.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περικοπές στόχευαν στη σταθεροποίηση της αγοράς και επιβεβαίωσαν τα διαπιστευτήρια του ΟΠΕΚ+ ως οργανισμού υπεύθυνου για τη σταθερότητα της αγοράς.
Ο αντιπρόεδρος της Rystad Energy, Jorge Leon, είπε πως εκτιμά ότι την μεγαλύτερη μείωση (1,2 εκατομμύρια λιγότερα βαρέλια την ημέρα) θα επωμιστούν κυρίως η Σαουδική Αραβία , το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και το Κουβέιτ
Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν επίσης ότι οι περικοπές θα πιέσουν σημαντικά τις αγορές πετρελαίου, ειδικά μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλησης.
naftemporiki.gr