Μελόνι: Επιχείρηση αναζήτησης υπουργού Οικονομικών για να καθησυχάσει τις αγορές

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 09:45
UPD:09:46
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE

Η οικονομία της Ιταλίας πιθανότατα συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι τα μέσα του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που «ζωγραφίζει» με σκοτεινά χρώματα την κατάσταση της χώρας για τη Τζόρτζια Μελόνι που αναμένεται να διοριστεί πρωθυπουργός αυτόν τον μήνα.

Η Μελόνι και το μεταφασιστικό της κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας προσπαθούν να καταλήξουν σε κυβερνητικό σχήμα ικανό να καθησυχάσει τους επενδυτές, ωστόσο, η άρνηση του Φάμπιο Πανέτα να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών συνιστά ένα πλήγμα στην προσπάθεια.

Ο Πανέτα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εξέφρασε την άρνησή του να αναλάβει την θέση του υπουργού Οικονομικών όταν το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα. 

Ο 63χρονος πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιταλίας ήταν σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως η προτιμώμενη επιλογή της Μελόνι για τη διαχείριση της οικονομίας και του χρέους της Ιταλίας. Η Μελόνι προσπαθεί να βρει μια αξιόπιστη προσωπικότητα για να διευθύνει το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας. Η θέση είναι κρίσιμη για τις αγορές που προσπαθούν να βρουν ενδείξεις ότι θα ακολουθήσει την υπόσχεσή της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη σύμφωνα με τη γραμμή του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η επιλογή της Μελόνι δεν αφορά μόνο την Ιταλία καθώς είναι πολύ σημαντική για την υπόλοιπη περιοχή. Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει μια ιστορικά αδύναμη οικονομία που βαρύνεται από υψηλό χρέος, εξαρτάται από τις εξαγωγές ενέργειας και είναι επιρρεπής στην κερδοσκοπία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Μια άλλη επιλογή είναι του σημερινού υπουργού Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, ενός άλλου πρώην αξιωματούχου της Τράπεζας της Ιταλίας, ωστόσο, αυτή η ιδέα φαίνεται να μην είναι ελκυστική για την Μελόνο καθώς αναζητά λύσεις που υποδηλώνουν ρήξη με το παρελθόν. 

Οι εναλλακτικές ποικίλουν από έμπειρους πολιτικούς μέχρι λιγότερο δοκιμασμένους υποψηφίους. Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται στη Ρώμη είναι ο Ντομένικο Σινισκάλκο και ο Τζούλιο Τρεμόντι, αμφότεροι υπουργοί Οικονομικών των δεξιών διοικήσεων υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ο Λουίτζι Μπουτιλιόνε, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας που έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις επιχειρήσεις.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι να χωριστεί το ισχυρό υπουργείο Οικονομίας στα δύο, με μια διοίκηση να είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό και μια άλλη για τη δημοσιονομική πολιτική. Αυτό θα πρόσθετε επίσης μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, μια χρήσιμη επιλογή για μια κυβέρνηση συνασπισμού, και θα μείωνε τη δύναμη της θέσης. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Μαουρίτζιο Λέο, σύμβουλος της Μελόνι, έχει προταθεί ως πιθανός υπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα