Market Beat: Η «απάντηση» στο πρόσφατο rebound θα δείξει αν ήταν προσωρινό και βραχύβιο

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 09:09
UPD:09:10

Τα ασυνήθιστα μεγάλα βήματα δεικτών με βαρύτητα όπως ο S&P500 θα επιφέρουν αντιδράσεις των οποίων την κατεύθυνση πιθανά να ελέγξουμε σήμερα. Οι πιέσεις θα εμφανιστούν αλλά το σημαντικό είναι σε ποια επίπεδα θα εκτονωθούν.

Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το μέγεθος της ανόδου των βασικών δεικτών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ανά ημέρα είναι εντυπωσιακό και θυμίζει την έκφραση με το συμπιεσμένο ελατήριο.  Από τους εγχώριους παράγοντες τα μηνύματα είναι σαφώς υπέρ ανόδου και για αυτό καλό είναι να προσέξουν όσοι τοποθετούνται γιατί θα υπάρξουν πιέσεις ξαφνικές για ενθυλάκωση κερδών που φέρνει η έντονη αντίδραση.

Στα διεθνή

Μετά από μεγάλη άνοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν κέρδη καθώς στους επενδυτές αναπτύχθηκαν προσδοκίες σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων παγκόσμια γιατί θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο επιθετικές εν μέσω πρώιμων ενδείξεων ότι η ως τώρα πολιτική σύσφιξης είχε σαν  αποτέλεσμα να μετριάσει τις πιέσεις τιμών σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες.

Στα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street αποτυπώνεται η ειδοποίηση για πτωτικό ξεκίνημα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για αυτά των ευρωπαϊκών δεικτών που διαπραγματεύονται στις ασιατικές συναλλαγές.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,8%, ο S&P 500  κέρδισε 3,06% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 3,34%. Ο S&P 500 κατέγραψε το τρίτο καλύτερο ξεκίνημά του τον Οκτώβριο από το 1930, σύμφωνα με αναλυτές της Macquarie.

Οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σημειώσει απότομη ανάκαμψη ενισχυμένη από τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της RBA και να χαλαρώσουν τον ρυθμό με τον οποίο συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική. Οι απόψεις είναι μικτές ως προς το εάν οι αγορές έχουν πλέον πιάσει πάτο ή εάν αυτή η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια»

Το φαινόμενο της ανατροπής μιας κυρίαρχης τάσης με ξαφνικό τρόπο δεν εμφανίζεται σπάνια στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Όπως δεν είναι σπάνια η ανεύρεση κατεύθυνσης στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια μέσα από την δυναμική που σχηματίζεται στη Wall Street, η οποία δικαίωσε πάλι τον τίτλο του Φάρου των χρηματιστηρίων σε παγκόσμια βάση. Η υπακοή στα κελεύσματα των bond vigilantes, των θεσμικών που τιμωρούν ρευστοποιώντας επιθετικά ομόλογα κρατών που θεωρούν πως οι κυβερνήσεις τους δεν κινούνται σε ασφαλή δημοσιονομική τροχιά, αποτέλεσε το έναυσμα για την πτώση των αποδόσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ τουλάχιστον. Όταν αυτή η στροφή συνδυάστηκε με την υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, επέστρεψε η ελπίδα πως θα μπορούσε να μειωθεί η επιθετικότητα στη σύσφιξη από την Fed.

Στην Αθήνα

Επί δυο εβδομάδες στο τέλος Σεπτεμβρίου πάλευαν να διατηρήσουν την αγορά σε επίπεδα που δεν θα άνοιγαν την όρεξη για νέα κύματα ρευστοποίησης θέσεων. Το πέτυχαν, διατηρώντας τον ΓΔ πάνω από τις 780 μονάδες και χθες, όταν ο τζίρος πέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, σε δυο ώρες και 20 λεπτά, είχε τιμή 821 μονάδες και κέρδη +2%. Ήταν περισσότερο από αναγκαία για τα διεθνή χρηματιστήρια αυτή η ανάσα και ίσως επιχειρηθεί να έχει μεγάλη  συνέχεια. Αλλά για τους ιδιώτες επενδυτές που είδαν πως το μαχαίρι σταμάτησε στον πρόσφατο πυθμένα κάθε αγοράς, (για εμάς ήταν οι 778,8 μονάδες) ο χρόνος αντίδρασης θα μετρήσει και για την αγορά και για την πώληση.

Στις 14:30 ο τζίρος έπιασε τα 30 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ τις 823 μονάδες. Οι Τράπεζες βρέθηκαν σε ρόλο οδηγού μετά από σειρά πτωτικών συνεδριάσεων, που είχαν οδηγήσει τον ΔΤΡ προσωρινά ακόμα και κάτω από τις 510 μονάδες. Ένα επίπεδο που η αγοραία συναίνεση δεν επιθυμούσε να το παραβιάσει ο δείκτης πτωτικά. Συνεπώς το αγοραστικό ενδιαφέρον αυτής της συνόδου είχε σχέση με τη φθήνια των μετοχών του 25άρη. Την είχε προκαλέσει η παγκόσμια φυγή από το ρίσκο διεθνώς τον Σεπτέμβριο και το προσεγμένο, με εξισορρόπηση από επιλεκτικό rotation, τίναγμα της αχλαδιάς στην Αθήνα. Η συνέχεια θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.   

Η Piraeus Sec εκτιμά: “Η Αγορά θα μπορούσε να επεκτείνει τα κέρδη της, λόγω της βελτιωμένης επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό”. Η  Euroxx Sec. σημείωνε: “Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, οδηγούμενο και από την τάση των Αγορών του εξωτερικού”. Ενώ από την Beta Sec. παρατηρούσαν: “Η ισχυρή κίνηση των διεθνών δεικτών, σε συνδυασμό με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, αναμένεται να οδηγήσουν υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη, με αυξημένους όγκους συναλλαγών”. Αυτό είναι ζητούμενο για την ώρα καθώς ο τζίρος δυσκολεύεται να περάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Με περιγραφή της ατμόσφαιρας των διεθνών αγορών στο εννεάμηνο ξεκίνησε το πρώτο σχόλιο του ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας για να τονίσει την ανθεκτικότητα της αγοράς . “Για τις αγορές, το βρετανικό πακέτο του νέου Υπουργού Οικονομικών με περγαμηνές από το Cambridge αλλά με  έλλειμμα εμπειρίας για τον τρόπο λειτουργίας των αγορών, προσέθεσε ένα ακόμη «μαύρο κύκνο» στο περιβάλλον , με την Ουκρανική κρίση να είναι σε κρίσιμη φάση, καθώς ο Πούτιν «προσάρτησε» Ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία ενώ την ίδια ώρα οι Ουκρανοί ανακτούν καταληφθείσες  από τους Ρώσους πόλεις! Παράλληλα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της ευρωζώνης αναρριχήθηκε στο 10% το Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο  μεταφέροντας το μήνυμα  της συνέχισης των αυξήσεων των επιτοκίων από την  ΕΚΤ. Με αυτά τα δεδομένα, ο απολογισμός των αποδόσεων των αγορών για το 9μηνο προκαλεί έντονο σκεπτικισμό: στις ΗΠΑ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 21%, ο S &P κατά 25% και ο Nasdaq κατά 32%, ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 23,7%, o CAC κατά 19,44% και ο Stoxx600 κατά 20,5%.

Με αυτά τα δεδομένα, η υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά «μόνο» 11,24% επιβεβαιώνει τη ανθεκτικότητά του, που ασφαλώς έχει την εξήγησή του: η Moody’s, o S&P και το ΚΕΠΕ προσέθεσαν και τη δική τους εκτίμηση για επίδοση της αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 5-6% για το 2022 με πιθανότερη την καταγραφή ακόμη υψηλότερης επίδοσης τόσο λόγω των συνεχιζόμενων θετικών δεδομένων του τουρισμού εν μέσω Οκτωβρίου, όσο και λόγω του αιτήματος για εκταμίευση νέου ποσού ύψους €3,65 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της απορρόφησης του προηγουμένου κονδυλίου ύψους €3,3 δις. από  372 έργα ύψους €13,5 δις… Για να καταλήξει:

 Με αυτά τα δεδομένα, η ανοδική κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 800 μονάδες είναι δικαιολογημένη, σε συνέχεια της επί 6 συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησής του, με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν χαμηλές καθώς παραμένουν τα φοβικά σύνδρομα, ενόψει και της καθημερινής ρητορικής έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με τη σχέση ωστόσο του δείκτη  P/BV στις τράπεζες να παραμένει περί το 0,4 και τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών  να διαβεβαιώνει ότι δεν ανακύπτει θέμα νέων ΜΕΑ από κοινού με  το τρέχον P/E να διαμορφώνεται χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου (9,4 έναντι 12), η τιμολόγηση των ελληνικών τίτλων είναι μάλλον ελκυστική για τοποθετήσεις. Χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι σύντομα θα υπάρξει ευκρινέστερη ορατότητα στο περιβάλλον των αγορών, διατηρώντας επομένως το σκηνικό υψηλού βαθμού απέχθειας για τους επενδυτικούς κινδύνους, με τους διαχειριστές να προκρίνουν την αυξημένη διατήρηση μετρητών…”

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,8%, ο S&P 500  κέρδισε 3,06% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 3,34%. Ο S&P 500 κατέγραψε το τρίτο καλύτερο ξεκίνημά του τον Οκτώβριο από το 1930, σύμφωνα με αναλυτές της Macquarie. Οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σημειώσει απότομη ανάκαμψη ενισχυμένη από τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της RBA και να χαλαρώσουν τον ρυθμό με τον οποίο συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική. Οι απόψεις είναι μικτές ως προς το εάν οι αγορές έχουν πλέον πιάσει πάτο ή εάν αυτή η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια»

ΕΥΡΩΠΗ

Καθώς από το πρωί χθες η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρούσε αισθητά στο 1,87%, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς επίσης βρισκόταν  χαμηλότερα στο 3,87% με την απόδοση του γαλλικού 10ετούς να σημειώνει πτώση στο 2,47%, τα χρηματιστήρια άνοιξαν με κέρδη.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 3,12% στις 403,03 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,57% στις 7.086,5 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 3,78% στις 12.670,5 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 4,24% στις 6.039,7 μονάδες.

Σύμφωνα  με έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε χθες, εκτίναξη κατά 5% σε μηνιαία βάση είχαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Αύγουστο,. Σε ολόκληρη της ΕΕ, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ενεργειακός τομέας ηγήθηκε της κίνησης με άνοδο 11,8% στην ευρωζώνη και 11,9% στην ΕΕ.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Ξεκάθαρη άνοδος +2,35% με γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον    

Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο του δ τριμήνου και της εβδομάδας, με καλύτερο για το μέγεθος της ανόδου τζίρο και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 823,85 μονάδες. Ήταν το ανώτερο μέρας ως τότε. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν  τον τζίρο κατά 6 εκατ. ευρώ και ψαλίδισαν ελαφρώς τις αποτιμήσεις  οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 823,09 από 804,19 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +2,35% ή 18,90 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Εμφανίστηκαν 23 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 42,7 εκατ.) που συγκέντρωσαν ικανό  αγοραστικό ενδιαφέρον ώστε  στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από +3,00% 6 και άνοδο πάνω από +4% είχαν οι ΠΕΙΡ +5,77%, ΑΡΑΙΓ +4,47%, ΑΛΦΑ +4,22%, και ακολούθησε η ΕΤΕ +3,97%. Στον αντίποδα βρέθηκαν 2 με απώλειες μικρές οι ΚΟΥΕΣ -0,96%, και  ΜΠΕΛΑ -0,15%.  

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,036 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,438 εκατ. ευρώ, και την ΠΕΙΡ  αφορούσαν 1,024 εκατ. ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ  983.341 ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 796.763, την ΜΥΤΙΛ 741.000  ευρώ, τον ΟΤΕ 622.325 ευρώ και την ΜΠΕΛΑ 269.804 ευρώ.

Τα διεθνή

Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν σταθερή εικόνα με συντονισμό των κερδών ενώ εμφάνιζαν κέρδη από το ξεκίνημα, καθώς σχεδόν όλα είχαν μεταβολές της τάξης του +2,3% και πάνω ως +3,6% ο γαλλικός CAC.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 πέρασε πάνω από το όριο των 3770 μονάδων επιστρέφοντας από τις 3586 κινούμενος ανοδικά σήμερα Τρίτη 4/10  και έχει άνοδο +2,73% από την πρώτη ώρα. Η μεταβολή του Stoxx Europe 600 όταν έκλεισε  η Αθήνα ήταν +2,63%.

Η πορεία

Η αγορά αρχικά στα πρώτα 45 λεπτά κινήθηκε νευρικά ανοδικά από τις 810  προς τις 820 μονάδες. Από τις 11:30 και ενώ ήταν στις 818 μονάδες,  ακολούθησε άνοδος με σταδιακή κλιμάκωση ως τις 823,5 μονάδες στις 15:15. Ο ΓΔ κατάφερε με άνοδο διαρκείας να βρεθεί στις 823,85 στις  17:00 ήτοι 13 μονάδες πάνω από το κατώτερο της μέρας και με ισορροπία στις δημοπρασίες οι θεσμικοί  τον στείλανε  σε κλείσιμο στις 823,09.

Στατιστικά

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 76 από 64 και 29 από 39 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,881 από 58,650 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,842% την προηγούμενη πέρασε στο 4,580% έχοντας φθάσει στο 4,767% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε +2,57% ψηλότερα στις 1984,25 από 1934,47 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 49,78 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας  3/10, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,02%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Τα κέρδη των blue chip δεν μείωσαν τις short προσδοκίες

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο σταθερά και δεν του επέτρεψαν να σημειώσει τιμή κάτω από τις 1951 μονάδες για να οδηγηθεί στην κορύφωση των δημοπρασιών. Το άνοιγμα στις 1953,68 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 19,2 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 49,78 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 17:10 και ήταν οι 1986,07 μονάδες (+2,67%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1951,58 μονάδες (+0,88%). Το κλείσιμο στις 1984,25 από 1934,47 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,57% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,204 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 877 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου από 1080 την προηγούμενη με ανώτερο μέρας στις 1973,00 κατώτερο 1920,25,00 με τελευταίες τιμές στις 1973,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1968,50 από 1916,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5826 από 5791. Άλλαξαν χέρια επίσης 18 από 38 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 1963,75 από 1914,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 97 από 93 στη σειρά αυτή.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν στοχευόμενη. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 1975 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 και 1875 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκαν  6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 1950 μονάδες. Της επόμενης σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 και 1875 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Δευτέρας  3/10 έκλεισε στις 514,83 μονάδες με μεταβολή +0,79%. Χθες Τρίτη  4/10 κινούμενος μεταξύ 521,29 μονάδων (+1,25%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 523,38 μονάδες (+1,66%), και ανώτερο τις 535,11 (+3,94%), έκλεισε στις 535,55 μονάδες με μεταβολή +4,02%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 14,579 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +4,22% απασχόλησε 3,806 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +3,97% απασχόλησε  2,642 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +5,77% απασχόλησε 3,649  εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +3,23% απασχόλησε 2,597 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΒΙΟ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν ελαφρά αλλά άλλαξαν σποραδικά υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 9545 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,861 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 93.654 από 89.728.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2582 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,14 ευρώ και έγιναν 15.366 από 14.975 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1373 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,866 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 20.183 από 20.603.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5165 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,10 ευρώ και έγιναν 32.610 από 31.270 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 951 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 460 ΣΜΕ της ΜΙΓ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν σημαντικό και αφορούσε τα 77.603 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 53.592 για ΔΕΗ, τα 9377 για ΜΟΗ, τα 6231 για ΕΤΕ, τα 5000 για ΜΥΤΙΛ, τα 3.500 για ΜΠΕΛΑ, τα 2600 για ΟΤΕ, τα 2000 για ΕΛΧΑ, τα 1000 για ΒΙΟ, τα 1000 για ΤΙΤC, και τα 600 για ΕΛΠΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΡΑΛΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ…

Η Λιζ Τρας, η νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργός,   θεώρησε ότι η ρηγκανικής έμπνευσης πολιτική συνιστά τον ενδεδειγμένο τρόπο για να ανακάμψει η Βρετανική οικονομία. Επεδίωξε λοιπόν με φορολογικές μειώσεις που επικεντρώνονταν  στους πλέον ευκατάστατους από κοινού με νέο δανεισμό να χρηματοδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που  αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος   του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, βυθίζοντας τη στερλίνα και προκαλώντας την αύξηση των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων συμπαρασύροντας και άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα ελληνικά ανάμεσά τους. Η μάλλον καθυστερημένη αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν αναπόφευκτη, ξεκινώντας άμεσα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να συγκρατήσει την υποχώρηση των τιμών και να επαναφέρει τις αποδόσεις τους  σε χαμηλότερα επίπεδα. Για τις αγορές, το βρετανικό πακέτο του νέου Υπουργού Οικονομικών με περγαμηνές από το Cambridge αλλά με  έλλειμμα εμπειρίας για τον τρόπο λειτουργίας των αγορών, προσέθεσε ένα ακόμη «μαύρο κύκνο» στο περιβάλλον , με την Ουκρανική κρίση να είναι σε κρίσιμη φάση, καθώς ο Πούτιν «προσάρτησε» Ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία ενώ την ίδια ώρα οι Ουκρανοί ανακτούν καταληφθείσες  από τους Ρώσους πόλεις! Παράλληλα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της ευρωζώνης αναρριχήθηκε στο 10% το Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο  μεταφέροντας το μήνυμα  της συνέχισης των αυξήσεων των επιτοκίων από την  ΕΚΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο απολογισμός των αποδόσεων των αγορών για το 9μηνο προκαλεί έντονο σκεπτικισμό: στις ΗΠΑ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 21%, ο S &P κατά 25% και ο Nasdaq κατά 32%, ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 23,7%, o CAC κατά 19,44% και ο Stoxx600 κατά 20,5%. Με αυτά τα δεδομένα, η υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά «μόνο» 11,24% επιβεβαιώνει τη ανθεκτικότητά του, που ασφαλώς έχει την εξήγησή του: η Moody’s, o S&P και το ΚΕΠΕ προσέθεσαν και τη δική τους εκτίμηση για επίδοση της αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 5-6% για το 2022 με πιθανότερη την καταγραφή ακόμη υψηλότερης επίδοσης τόσο λόγω των συνεχιζόμενων θετικών δεδομένων του τουρισμού εν μέσω Οκτωβρίου, όσο και λόγω του αιτήματος για εκταμίευση νέου ποσού ύψους €3,65 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της απορρόφησης του προηγουμένου κονδυλίου ύψους €3,3 δις. από  372 έργα ύψους €13,5 δις ! Επιπλέον, τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων μη τραπεζικών μετοχών οδηγούν σε εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις: στο +90% η καθαρή κερδοφορία και πάνω από 50% ο κύκλος εργασιών, ενώ οι κάθε είδους χρηματικές διανομές ύψους €1,95 δις. στο τέλος Σεπτεμβρίου οδηγούν σε αποδόσεις ύψους 4% περίπου!

Όμως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει ότι τα «καλά νέα» μπορεί να συνεχιστούν και το 2023, στο βαθμό που οι «μαύροι κύκνοι» των αγορών δεν συνεχίσουν να επιφέρουν βλαπτικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην πιο ευάλωτη ευρωπαϊκή που αδυνατεί να χαράξει ακόμη ενιαία πολιτική στο ενεργειακό. Το προσχέδιο αναφέρεται σε αύξηση των επενδύσεων με ρυθμό 16% καθώς θα κλιμακώνεται η διενέργεια των έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο βαθμό δε που καταγραφεί μια ακόμη θετική τουριστική χρονιά στο πεδίο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, το +2,1% για το ΑΕΠ ίσως αποτελεί υποεκτίμηση αυτού που θα πραγματοποιηθεί. Την ίδια ώρα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υποχωρεί στο 169% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, με την Ιταλία να καταλαμβάνει  ενδεχομένως την ελληνική  πρώτη θέση  στην κατάταξη των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανοδική κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 800 μονάδες είναι δικαιολογημένη, σε συνέχεια της επί 6 συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησής του, με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν χαμηλές καθώς παραμένουν τα φοβικά σύνδρομα, ενόψει και της καθημερινής ρητορικής έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με τη σχέση ωστόσο του δείκτη  P/BV στις τράπεζες να παραμένει περί το 0,4 και τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών  να διαβεβαιώνει ότι δεν ανακύπτει θέμα νέων ΜΕΑ από κοινού με  το τρέχον P/E να διαμορφώνεται χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου (9,4 έναντι 12), η τιμολόγηση των ελληνικών τίτλων είναι μάλλον ελκυστική για τοποθετήσεις. Χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι σύντομα θα υπάρξει ευκρινέστερη ορατότητα στο περιβάλλον των αγορών, διατηρώντας επομένως το σκηνικό υψηλού βαθμού απέχθειας για τους επενδυτικούς κινδύνους, με τους διαχειριστές να προκρίνουν την αυξημένη διατήρηση μετρητών…

Σήμερα

Η στροφή στη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών είναι ξεκάθαρη στις ασιατικές συναλλαγές

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με άνοδο +0,45%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +1,64%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε +0,22%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε κέρδη +5,30%

Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης είχε αργία.

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +2,6% και ήταν στις 470,9 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα