Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές πριν την συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της παραγωγής

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 08:09
UPD:08:14
REUTERS/SANTIAGO ARCOS

Πτωτικά κινούνται το πρωί της Τετάρτης, και λίγο πριν την συνάντηση του ΟΠΕΚ+, οι τιμές του πετρελαίου

Προηγήθηκαν δύο μέρες ανοδικού σερί, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την είδηση ότι ο ΟΠΕΚ+ σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης μείωσης της παραγωγής της από το 2020. 

Το πρωί της Τετάρτης η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του μπρεντ  υποχώρησε 0,2%, στα 91,58 δολάρια, αφού σκαρφάλωσε 2,94 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρία. Τα futures του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 0, 3% κοντά στα 86,23 δολάρια το βαρέλι, μετά από άλμα σχεδόν 9% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η αγορά προεξοφλεί την απόφαση για δραστική μείωση της παραγωγής στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί η μείωση της παραγωγής έως και 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, δήλωσαν εκπρόσωποι πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας στη Βιέννη αργότερα την Τετάρτη. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι εξετάζεται η μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Με βάση τις δηλώσεις, ωστόσο, εξετάζεται η μείωση της διπλάσιας ποσότητας. 

Μια τέτοια μείωση της παραγωγής θα αντανακλούσε την κλίμακα ανησυχίας του ΟΠΕΚ+ σχετικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας ενόψει της ταχέως αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, σημειώνει το Bloomberg. Πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ να αποφύγουν τις μεγάλες μειώσεις, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει την άνοδο των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ.

Ο πραγματικός αντίκτυπος στην προσφορά από έναν χαμηλότερο στόχο παραγωγής θα ήταν περιορισμένος, σημειώνει το Reuters προσθέτοντας πως  αρκετές χώρες του ΟΠΕΚ+ αντλούν ήδη πολύ χαμηλότερες από τις υπάρχουσες ποσοστώσεις τους. Τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ+ έχασε τον στόχο παραγωγής του κατά 3,58 εκατομμύρια bpd.

Ωστόσο, μια συμφωνία για μεγάλες μειώσεις «θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research, προσθέτοντας ότι «θα συσφίξει σημαντικά την αγορά».

Το σκηνικό στην αγορά ολοκληρώνει και περιπλέκει το προτεινόμενο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα