Ecofin: Προσπάθεια επίλυσης των διαφορών για την εφαρμογή του REPowerEU

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 07:03
UPD:07:03
Shutterstock

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected] 

Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τα κεφάλαια του REPowerEU στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό να συμφωνηθεί θέση του Ecofin επί του κειμένου αποτελεί ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Εcofin).

Στο τραπέζι θα τεθεί αναθεωρημένη συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής προεδρίας για γενική  προσέγγιση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής. Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,:

- τη δυνατότητα μέσω των κεφαλαίων του RePowerEU να συμπεριληφθούν μέτρα για τη διαρθρωτική αντιμετώπιση καταστάσεων ενεργειακής φτώχειας, μέσω μακροχρόνιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Όπως τονίζεται «υπό το πρίσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, όπου οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιδεινώνουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19, αυξάνοντας περαιτέρω την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, ιδίως για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ή τις ευάλωτες επιχειρήσεις, τα κεφάλαια για το REPowerEU μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για τη διαρθρωτική αντιμετώπιση καταστάσεων ενεργειακής φτώχειας, μέσω μακροχρόνιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα πρέπει να παρέχουν υψηλότερο επίπεδο χρηματοδοτικής στήριξης σε προγράμματα ενεργειακής απόδοσης, πολιτικές και προγράμματα καθαρής ενέργειας για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των υψηλών λογαριασμών ενέργειας. Τα μέτρα μείωσης της ενεργειακής ζήτησης που λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές που καθορίζονται στους κανονισμούς του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα μείωσης της ενεργειακής ζήτησης».

- Για να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδοτική στήριξη διατίθεται εμπροσθοβαρώς για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους που πρέπει να υποβληθεί μαζί με το κεφάλαιο για το REPowerEU σε τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης, μπορεί να καταβληθεί ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που απαιτείται για τη χρηματοδότηση μέτρων του οικείου κεφαλαίου για το REPowerEU με τη μορφή προχρηματοδότησης, στο μέτρο του δυνατού εντός δύο μηνών από την έγκριση από την Επιτροπή της νομικής δέσμευσης που αναφέρεται στο άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.

Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο αναθεώρησης, ένα κεφάλαιο για το REPowerEU. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχέδιο κεφαλαίου για το REPowerEU πριν από την υποβολή του τροποποιημένου Σχεδίου Ανάκαμψης.

Στο κεφάλαιο για το REPowerEU θα πρέπει να περιλαμβάνονται νέες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ήδη στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Ωστόσο, αν ένα κράτος μέλος υπόκειται σε προς τα κάτω επικαιροποίηση της μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς του, τότε, το «κλιμακούμενο μέρος των μέτρων που περιλαμβάνονται στην ήδη εκδοθείσα εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου μπορεί να συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο για το REPowerEU μαζί με τα αντίστοιχα ορόσημα και τους αντίστοιχους στόχους».

Με βάση την πρόταση, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του συνόλου ή μέρους της προσωρινής κατανομής του από τους πόρους του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit στον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του REPowerEU  εκκρεμεί από τον προηγούμενο Μάιο, με αρχικό σχεδιασμό να εφαρμοσθεί τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα