Η ιταλική Eni έκανε γνωστό το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα παραλάμβανε φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, η ιταλική εταιρεία έκανε γνωστό ότι συνεργάζεται με την Gazprom και την Αυστρία για την αποκατάσταση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ιταλία μετά τη διακοπή των προμηθειών το Σάββατο.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG, ο οποίος φθάνει στο Ταρβίζιο της βόρειας Ιταλίας στα σύνορα με την Αυστρία.
Η Ιταλία κάποτε βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της, αλλά μειώνει επιθετικά αυτή την εξάρτηση από την εισβολή τον Φεβρουάριο. Η Ιταλία προμηθεύεται τώρα επαρκείς εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική για να καλύψει τυχόν ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες, ανέφεραν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το 10% των εισαγωγών της Ιταλίας πριν από τη διακοπή.
Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός σκοπεύει να αξιολογήσει τις εναλλακτικές του με την Gazprom και την αυστριακή εταιρεία για να αποδεσμεύσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, δήλωσε εκπρόσωπος της Eni τη Δευτέρα. Ωστόσο, είναι πρόωρο να δοθούν λεπτομέρειες προτού αξιολογηθεί εάν είναι πρακτικές οι επιλογές που εξετάζουν τα εμπλεκόμενα μέρη, είπε.
Οι μηδενικές ροές φαίνεται να αφορούσαν μόνο την Ιταλία, η οποία έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η εξέλιξη όμως του Σαββάτου υπογραμμίζει την ευπάθεια των ευρωπαϊκών εθνών στις κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν να «πνίξει» την ενέργεια στην ήπειρο, σχολιάζει το Bloomberg σημειώνοντας ότι η αντιπαράθεση εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από ύποπτες δολιοφθορές στις συνδέσεις φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
«Πρόκειται για ένα θέμα του συμβολαίου μεταξύ της Gazprom και της Eni που θα πρέπει να διευθετηθεί τις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε η Carola Millgram, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής φυσικού αερίου στο E-Control της Αυστρίας. Το θέμα σχετίζεται με τη νέα σύμβαση που η Gazprom δεν έχει ακόμη υιοθετήσει, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή της χώρας.
Οι διαφωνίες σχετικά με τις ρήτρες και τους κανονισμούς ήρθαν μαζί με την κατάρρευση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης, καθώς ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
naftemporiki.gr