Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση Τρας: Δεν καταργείται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής του 45%

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 11:00
UPD:11:43
REUTERS/HANNAH MCKAY

Η βρετανική κυβέρνηση πήρε πίσω την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή του 45% μετά τις αντιδράσεις, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομιών Κουάζι Κουάρτενγκ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», ανέφερε στο Twitter o Κουάρτενγκ.

«Αυτό θα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των βασικών στοιχείων του σχεδίου μας ανάπτυξης. Αρχικά η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 60 δισεκ. λίρες για έξι μήνες, αν και πρόκειται να έχει διάρκεια δύο χρόνια για τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός είπε στο BBC ότι οι προτάσεις, που ανακοινώθηκαν μόλις πριν από 10 ημέρες, κατέληξαν τελικά να είναι «ένας τεράστιος αντιπερισπασμός σε αυτό που ήταν ένα ισχυρό πακέτο»

«Απλώς μιλήσαμε με τον κόσμο, ακούσαμε τον κόσμο, τον καταλάβαμε», πρόσθεσε.

Η απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια ταπεινωτική στροφή για την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, έρχεται αφού αρκετοί βουλευτές των Τόρις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο.

Όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Καθόλου», παράλληλα ο Κουάρτενγκ αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι είναι ότι κατέληξε να είναι ένας μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο» μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ο Βρετανός υπουργός σχολίασε ότι «δεν το πιστεύω καθόλου». «Πιστεύω ότι προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Ράλι για την στερλίνα

Σε ράλι επιδίδεται η στερλίνα σήμερα, στον απόηχο της οπισθοχώρησης της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της κατάργησης του φορολογικού συντελεστή του 45% για τα υψηλά εισοδήματα. 

Η στερλίνα ανατιμάται σήμερα 0,8% στα 1,252 δολάριο. Επιστρέφει έτσι σε επίπεδα που βρισκόταν πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν και παρουσιάστηκε το σχέδιο των τεράστιων φοροελαφρύνσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτέγκ. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα