Επιχορηγήσεις σε GE, Citigroup προσφέρει η Fed

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 10:37
UPD:10:44

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν να προσφέρει επιχορηγήσεις σε αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η GE και η Citigroup, αγοράζοντας τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται από τους ιδιώτες επενδυτές, στην ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων αγορά εμπορικών ομολόγων.

Χθες, οι αξιωματούχοι της Fed όρισαν το ποσοστό απόδοσης το οποίο θα καταβάλουν για τα εμπορικά ομόλογα περίπου 1,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το μέσο κόστος για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες. Την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της αγοράς ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα για την απόκτηση χρεογράφων, μετά τη συρρίκνωση της αγοράς σε χαμηλά τριών ετών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η έκπτωση αυτή προσφέρει φθηνότερο ρευστό στις εταιρείες. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι με την κίνηση αυτή της Fed αποκλείονται οι ιδιώτες επενδυτές από την αγορά.

Οι επιχορηγήσεις υπογραμμίζουν τις ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων για την αγορά εμπορικών ομολόγων, η οποία υπηρετεί ως λογαριασμός ελέγχου για δεκάδες επιχειρήσεις στην πληρωμή των υπαλλήλων και των προμηθευτών τους.

Όπως αποκάλυψε χθες η Fed, πρόκειται να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την αγορά των εμπορικών ομολόγων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα