Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Αύξηση ορίων ηλικίας, έως επτά έτη, προκύπτει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, από την 1η/1/2023 και μετά, με διάταξη νόμου που αναμένεται να ενσωματωθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Πρόκειται για το κρίσιμο ζήτημα που εκκρεμούσε και αφορούσε την καταβολή πρόωρης σύνταξης για όσους είχαν συμπληρώσει 25ετία την περίοδο 2010 - 2012. Με τη διάταξη που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου ουσιαστικά κλείνει το «παράθυρο» της πρόωρης συνταξιοδότησης που έως τώρα ίσχυε στα 55 - 58 και στα 60 έτη, ανά περίπτωση. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία, της αξιοποίησης της 25ετίας, έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την ανωτέρω τριετία, βρίσκονται έως 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως εκπαιδευτικοί.
Από αυτούς, περίπου 6.000 υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης από την υπηρεσία τους εντός του τρέχοντος έτους. Οι τελευταίοι διασώζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς η διάταξη αναμένεται να επιτρέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση για όσους υποβάλλουν έγκαιρα την αίτησή τους, έως 31/12/2022. Οι υπόλοιποι, όμως, που δεν θα επιλέξουν το ίδιο, ή δεν θα θεμελιώνουν το ηλικιακό όριο έως τότε, θα επιβαρυνθούν με έως επτά έτη παραπάνω εργασία.
Πιο αναλυτικά, η πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία αφορά τις εξής τέσσερις ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων:
1) Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010. Με τις ισχύουσες διατάξεις θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους 55 ετών.
2) Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010. Η αποχώρηση από την εργασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ηλικία 60 ετών.
3) Γυναίκες και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2011. Σε αυτή την περίπτωση το όριο συνταξιοδότησης ήταν τα 56 έτη.
4) Γυναίκες και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2012. Σε αυτή την περίπτωση το όριο συνταξιοδότησης ανερχόταν στα 58 έτη.
Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η πρόωρη συνταξιοδότηση παύει να ισχύει με το νέο έτος, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνητικά δικαιούχοι αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Άρα θα υποστούν επιβάρυνση παραμονής στην εργασία, που κυμαίνεται από δύο έως και επτά έτη, ανά κατηγορία.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικό ερώτημα είχε απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), καθώς στα τέλη της περασμένης χρονιάς, το 2021, έληγαν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις του παρελθόντος και από το 2022 ισχύουν τα γενικά όρια ηλικίας (62 έτη για τον δημόσιο τομέα). Μετά από σχετικό ερώτημα προς το ΝΣΚ υπήρξε γνωμοδότηση επί του θέματος, μόλις στις αρχές του καλοκαιριού, που ήταν αρνητική και ουσιαστικά δεν άφηνε κανένα περιθώριο για εφαρμογή ειδικών διατάξεων από την 1η/1/22 και μετά.
Το υπουργείο Εργασίας επέλεξε αυτή την ενδιάμεση λύση, καθώς ουσιαστικά νομοθετεί μια μικρή μεταβατική περίοδο ενός έτους. Για το 2022 θα ισχύει η διάταξη περί πρόωρης συνταξιοδότησης, όχι όμως από το 2023 και μετά, καθώς γίνεται αποδεκτή η γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Αιτία αυτής της επιλογής είναι ότι το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να μη βρεθεί αντιμέτωπο με όλους εκείνους που εντός του 2022 είχαν υποβάλει αίτηση για να αξιοποιήσουν το «παράθυρο» της πρόωρης συνταξιοδότησης. Για λόγους ισονομίας επιλέχθηκε το 2022 να είναι μεταβατικό έτος.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας: «Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, καθησύχαζε τους υποψηφίους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν επίκειται καμιά αλλαγή στα όρια ηλικίας από το 2022 και μετά. Παρά ταύτα ετοιμάζεται να κάνει ουσιαστικά αποδεκτή, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, γνωμοδότηση του ΝΣΚ, που εκτοξεύει τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο ακόμα και 7 έτη. Ο αιφνιδιασμός αυτός των δημοσίων υπάλληλων τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό τους και ανατρέπει τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση. Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στο Δημόσιο είναι απολύτως εφικτή και δίκαιη υπό την έννοια ότι μιλάμε για μειωμένες συντάξεις και δικαιώματα, τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιούν κατά κανόνα σε εξαιρετικές περιπτώσεις».