Ε.Ε.: Πράσινη Βίβλος για τα γεωργικά προϊόντα

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 13:25

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα Πράσινη Βίβλο για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο στήριξης των ευρωπαίων γεωργών ώστε να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμα και τα ποτά ποιότητας που παράγουν.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, η Πράσινη Βίβλος εξετάζει τις προδιαγραφές, τα προγράμματα ποιότητας και πιστοποίησης και τα καθεστώτα επισήμανσης που ισχύουν επί του παρόντος στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ενδείξεων, της βιολογικής γεωργίας και των ιδιωτικών και περιφερειακών συστημάτων πιστοποίησης της ποιότητας των τροφίμων - και εξετάζει, επίσης, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα πλεονεκτήματα της γεωργίας της ΕΕ και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές σχετικά με τα προσφερόμενα προϊόντα.

Η Πράσινη Βίβλος καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν τη γνώμη τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών όσον αφορά την παροχή εγγυήσεων και την προώθηση της ποιότητας των προϊόντων, καθώς και την υποβολή προτάσεων για βελτιώσεις. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως το τέλος του 2008.

Το επόμενο έτος θα δημοσιευτεί ανακοίνωση που θα βασίζεται στα αποτελέσματα της διαβούλευσης, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε νομοθετικές προτάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Σε έναν ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό κόσμο, οι ευρωπαίοι γεωργοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν το βασικό πλεονέκτημά τους, την ποιότητα» δήλωσε η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης. «Προς το σκοπό αυτό, οι γεωργοί της ΕΕ πρέπει να παράγουν προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά την ποιότητα, να εξασφαλίζουν την ποιότητα αυτή και το σπουδαιότερο, ίσως, να προωθούν αποτελεσματικά τα προϊόντα αυτά. Διαθέτουμε στην ΕΕ μια σειρά πολιτικών μέσων και ειδικών προγραμμάτων ποιότητας. Θα ήθελα να με ενημερώσουν οι ενδιαφερόμενοι εάν τα μέτρα αυτά λειτουργούν ικανοποιητικά ή εάν θα πρέπει να τροποποιηθούν».

Η κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα υγείας δήλωσε: Χαίρομαι που συμμετείχα στην εκπόνηση της Πράσινης Βίβλου για την ποιότητα των τροφίμων, η οποία θα δώσει στους πολίτες μας τη δυνατότητα να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για την ποιότητα των τροφίμων.

Η Πράσινη Βίβλος θα μας βοηθήσει επίσης να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να προβάλουμε καλύτερα την ποιότητα των τροφίμων που προβλέπεται ήδη από την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία, η οποία διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα της ΕΕ παράγονται σύμφωνα με πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων ή των κανόνων υγιεινής.

Για τους γεωργούς, ποιότητα σημαίνει παραγωγή προϊόντων με τα σωστά χαρακτηριστικά (όπως το ποσοστό άπαχου κρέατος), χρησιμοποιώντας τις ορθές μεθόδους παραγωγής (όπως συγκεκριμένες μεθόδους για την καλή μεταχείριση των ζώων). Επιπλέον, τα ανωτέρω αφορούν όλα τα προϊόντα, από τα βασικά προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με τα βασικά πρότυπα έως και τα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία που παρασκευάζονται με αυστηρές μεθόδους παραγωγής.

Ταυτόχρονα, τα προϊόντα από τις αναδυόμενες χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής ασκούν μεγάλη πίεση στους γεωργούς της ΕΕ - τόσο εντός της Κοινότητας όσο και στις τρίτες χώρες. Σ’ αυτό συνέλαβε η παγκοσμιοποίηση, οι εμπορικές συμφωνίες, η ελευθέρωση των αγορών και ο περιορισμός της προστασίας των συνόρων. Οι γεωργοί της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά την πρόκληση αυτή, ήδη τηρούν ορισμένες από τις αυστηρότερες απαιτήσεις παραγωγής παγκοσμίως και διαθέτουν την τεχνογνωσία που είναι αναγκαία για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας που έχουν ζήτηση στην αγορά. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πιστεύει ότι αντί να θεωρούν τις απαιτήσεις αυτές βάρος, οι γεωργοί της ΕΕ έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την κατάσταση προς όφελός τους, προσφέροντας στους καταναλωτές αυτό ακριβώς που ζητούν, διακρίνοντας σαφώς τα προϊόντα τους στην αγορά και κερδίζοντας έτσι υψηλότερες τιμές.

Η Πράσινη Βίβλος χωρίζεται σε τρία μέρη που αφορούν: τις βασικές απαιτήσεις για την παραγωγή και τις προδιαγραφές εμπορίας, τα ειδικά συστήματα ποιότητας της ΕΕ όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις, τα ειδικά παραδοσιακά προϊόντα εγγυημένα, τη βιολογική γεωργία και τα προγράμματα πιστοποίησης ποιότητας των τροφίμων.

Η Πράσινη Βίβλος εξετάζει θέματα όπως:

Εάν θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ένδειξη του τόπου παραγωγής των πρώτων υλών (EΕ/εκτός ΕΕ).

Εάν θα πρέπει να επιτρέπεται να πωλούνται τα προϊόντα τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές εμπορίας για αισθητικούς λόγους;

Εάν θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες της ΕΕ που θα καθορίζουν την έννοια των όρων « προϊόν από ορεινή περιοχή» ή «προϊόν αγροκτήματος»;

Πώς πρέπει να αναπτυχθεί το σύστημα των γεωγραφικών ενδείξεων;

Πώς μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά οι γεωγραφικές ενδείξεις σε τρίτες χώρες;

Πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η ενιαία αγορά βιολογικών προϊόντων της ΕΕ;

Πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή των προϊόντων ποιότητας στις άκρως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ;

Είναι αναγκαία νέα καθεστώτα σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, και εάν ναι, με ποιον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί ο διοικητικός φόρτος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο;

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών από τα συστήματα πιστοποίησης;



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα