Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου βρίσκει τις μετοχές διεθνώς σε τροχιά ανάκαμψης. Το θετικό αυτό φινάλε όμως δεν μπορεί να κρύψει τον «πόνο» των αγορών σε ένα τρίμηνο κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και συνολικά σε ένα 9μηνο αναταραχής και σεναρίων τρόμου. Αιμορραγία σε μετοχές και ομόλογα, συνέχεια στο ράλι των τιμών ενέργειας και σιτηρών και ένας νομισματικός πόλεμος με απόλυτο νικητή το δολάριο και μεγάλους χαμένους το ευρώ και τη στερλίνα συνθέτουν το σκηνικό.
Η εικόνα του γ' τριμήνου
Το τρίτο τρίμηνο ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World Stocks κατέγραψε πτώση 5,2%, το ευρώ υποτιμήθηκε 8,6% έναντι του δολαρίου και η στερλίνα έκανε βουτιά 11,5% - εν μέσω ευρύτερων αναταράξεων που πυροδότησε στις αγορές της Βρετανίας το σχέδιο της Λιζ Τρας να πατήσει "γκάζι" στην οικονομία με τεράστιες φοροελαφρύνσεις και αύξηση δαπανών. Ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι μίας δέσμης 6 μεγάλων νομισμάτων, είχε κέρδη 7,6%.
REUTERS EIKON
Στα ύψη η ενέργεια
Το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ήταν επίσης ένα διάστημα αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου, με το μπρεντ να υποχωρεί 22,2%. Παρόλα αυτά συνολικά στο 9μηνο του 2022 η τιμή του πετρελαίου είναι αυξημένη κατά σχεδόν 14%, ύστερα από ένα άκρως δυναμικό ράλι και το 2021. Το φυσικό αέριο που επίσης είχε απογειωθεί ήδη από τα τέλη του 2021, έχει ενισχυθεί επιπλέον 84% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Άνοδο περίπου 45% καταγράφει και το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. Ο δείκτης εμπορευμάτων GSCI καταγράφει άνοδο 23,4% στο 9μηνο, αφού πέρα από τις τιμές ενέργειας και τα σιτηρά έχουν αυξηθεί 7%.
Μαζικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές
Οι επενδυτές βλέποντας τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, χωρίς προοπτική εκεχειρίας, και την κόντρα Δύσης - Ρωσίας να κλιμακώνεται (ακόμη και με πυρηνικές απειλές από το Κρεμλίνο) γύρισαν την πλάτη στο ρίσκο των μετοχών. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World καταγράφει απώλειες 26% από τις αρχές του έτους. Οι ρευστοποιήσεις του 9μηνου ήταν μαζικές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε σχεδόν 21%, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 19% και ο S&P 500 περίπου 23%.
Ζοφερό το 2022 για ομόλογα και ευρώ
Σφυροκόπημα δέχθηκαν και τα ομόλογα, με τις τιμές να κάνουν βουτιά και τις αποδόσεις να απογειώνονται. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους έφτασε να σπάσει μέσα στις προηγούμενες ημέρες το φράγμα του 5%. Ο δείκτης των ομολόγων υψηλού ρίσκου έκανε βουτιά 19,1% στο 9μηνο. Να σημειωθεί ότι σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα Βunds, που θεωρούνται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους έχει υπερβεί το 2% και του αμερικανικού το 4%.
Το ευρώ έχει την ίδια ώρα υποτιμηθεί 14% από τις αρχές του έτους, ενώ ο Δείκτης Δολαρίου καταγράφει κέρδη 17%.