Χρηματιστήρια: Ανάκαμψη μετά το χθεσινό sell off

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 13:31
UPD:13:34
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε θετικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο +0,8% και τις 794 μονάδες, μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις, με τον τζίρο πάντως να παραμένει ισχνός. Εντείνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση, ενώ ανεξέλεγκτος συνεχίζει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Κέρδη και στην Ευρώπη

OTE και Coca Cola προσφέρουν στηρίξεις στη συνεδρίαση, ήπια ανοδικά κινούνται οι τράπεζες.

Οι εκτιμήσεις για ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10% από 9,1% τον αμέσως προηγουμένο μήνα, ενώ στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12,1%. Συνολικά 10 χώρες της ζώνης του ευρώ εμφανίζουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο Συμβούλιο των Βρυξελλών. «Αγκάθι» στις συζητήσεις το πλαφόν στο φυσικό αέριο.  Τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον αναπροσανατολισμό των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη δράση για να περιοριστεί η ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και κινδυνεύει να πάθει ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1%, με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να σκαρφαλώνουν 2,2% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια συνεχίζουν θετικά.

Οι παγκόσμιες μετοχές δυσκολεύτηκαν τις πρόσφατες συνεδριάσεις εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης και επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Το εκτεταμένο sell-off στη Wall Street συνεχίστηκε την Πέμπτη, με τους τρεις κύριους δείκτες να υποχωρούν απότομα καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις προοπτικές για μελλοντικές αποφάσεις αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τον αντίκτυπό τους στις αγορές. Ο S&P 500  έφτασε σε νέο χαμηλό για το έτος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Παρασκευή.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα