Φόβοι για κατάρρευση συνταξιοδοτικών ταμείων πυροδότησαν το «ό,τι χρειαστεί» της Tράπεζας της Αγγλίας

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 15:51
UPD:15:52
REUTERS/PETER NICHOLLS

Η Τράπεζα της Αγγλίας είπε χθες το δικό της «ό,τι χρειαστεί», παρεμβαίνοντας στην αγορά με στόχο να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές και να αποκλιμακώσει τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, που είχαν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη των 100 μονάδων βάσης σε έναν μήνα. 

Σύμφωνα με το CNBC την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας πυροδότησε ο πανικός που επικράτησε στις τάξεις των συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας. Τα κρατικά ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας καλύπτουν περίπου τα 2/3 του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων LDI συνολικής αξίας 1,5 τρισ. στερλινών.

Τα LDIs ανήκουν ουσιαστικά σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αν υπήρχαν μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων σε χαμηλή τιμή. 

Δεσμευόμενη να αγοράσει κρατικά ομόλογα μακράς διαρκείας, η Τράπεζα της Αγγλίας στηρίζει τις τιμές τους και επιτρέπει στα LDIs να διαχειριστούν με τάξη τις πωλήσεις τέτοιων στοιχείων ενεργητικού, αποφεύγοντας τα χειρότερα. 

Αναλυτές σχολίαζαν στο CNBC πως η αγορά έχει προφανώς χάσει την εμπιστοσύνη της στη βρετανική κυβέρνηση, για αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση ενός άλλου θεσμού. Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της κυβέρνησης Τρας ήταν εν τω μεταξύ και ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρςα, Μαρκ Κάρνι. 

Σε συνέντευξή του στο BBC σχολίασε πως οι τεράστιες φοροελαφρύνσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα