Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές στον απόηχο των διαρροών στους Nord Stream

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 13:20
UPD:13:20
REUTERS/ANNEGRET HILSE

Πτωτικά έως και 6,4% κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου την Πέμπτη, μετά το διήμερο ανοδικό σερί που πυροδότησαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική. 

Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημείβσε πτώση 5,9%, στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Τις δύο προηγούμενες μέρες είχε σημειώσει «άλμα» 19%.

Ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας πήρε διαφορετική τροπή αυτή την εβδομάδα μετά τις τεράστιες διαρροές στο σύστημα αγωγών Nord Stream, τις οποίες η Ευρώπη αποδίδει σε εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς. Ως απάντηση, η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια σε βασικές υποδομές.

«Ενώ η έρευνα για την αιτία της ζημιάς στον αγωγό βρίσκεται σε εξέλιξη, μια σχεδόν εγγυημένη διακοπή παροχής θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα, αλλά ακόμη πιο ανησυχητικός είναι ο αντίκτυπος στα αποθέματα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα», σχολίασε η Έμιλι ΜακΚλέιν της Rystad Energy.

Την ίδια ώρα, η ρωσική Gazprom προειδοποίησε ότι απειλούνται οι ροές μέσω της Ουκρανίας λόγω μιας νομικής διαμάχης με την κρατική εταιρεία ενέργειας της χώρας σχετικά με τις πληρωμές διαμετακόμισης. Εάν σταματήσουν οι ροές, η δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί. Προς το παρόν, οι προμήθειες μέσω της Ουκρανίας παραμένουν σταθερές, αν και στα μειωμένα επίπεδα που βρίσκονται από την αρχή της εισβολής. 

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, στην παρούσα φάση οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σε καλύτερο επίπεδο απ' ό,τι ήταν συνήθως τέτοια εποχή, περίπου στο 88% της χωρητικότητας της ηπείρου. Ωστόσο, ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας θα μπορούσε να τα «κάψει» γρήγορα. 

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα