Cloud Region δημιουργεί στην Ελλάδα η Google - 20.000 θέσεις εργασίας

«Η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 11:59
UPD:14:55
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα παρουσιάζει αυτή την ώρα η Google παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. H πρόεδρος της Google Cloud International Αντερ Φοξ Μάρτιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud και αποθήκευσης data. Πρόκειται για μία επένδυση που θα προσθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ έως το 2030 και θα δημιουργήσει σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας.

«Σήμερα ανακοινώνουμε το πρώτο Cloud Region στην Ελλάδα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία και συμβάλλουμε στην επιτάχυνση και επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας» τόνισε η κ. Μάρτιν. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οργανισμοί και επιχειρήσεις θα εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητες της νέας επένδυσης και οι άνθρωποι της Ελλάδας θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

 

Κ. Μητσοτάκης: Eφαλτήριο προόδου η ψηφιακή εξέλιξη

Για μία δυναμική, καινοτόμα επένδυση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως από τις πραγματικές δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας, πίσω από την κρίση ακρίβειας, κρύβονται αισιόδοξα δεδομένα. «Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης, η έκρηξη επενδύσεων και εξαγωγών είναι μία πραγματικότητα. Έχουμε επίσης σημαντική μείωση της ανεργίας, ενώ οι νέοι επιστρέφουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη μεγάλη ανάταση της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

«Η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα, αρκεί να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο» υπογράμμισε.

 Η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση στρατηγικού κόμβου τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης Μ. Ανατολής και Αφρικής με την Ευρώπη με επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητο εργαλείο για την καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρετηση του πολίτη. Όπως ανέφερε στο σημείο αυτό, το ψηφιακό κράτος παρέχει ήδη μία δέσμη 1500 υπηρεσιών μέσω gov.gr, το οποίο χαρακτήρισε ως «μία σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζεται».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Πέρα από την «εμβληματική» - όπως είπε - επένδυση στο Cloud region, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε παράλληλα και σε άλλες δράσεις της Google στην Ελλάδα σημειώνοντας πως στον χώρο της απασχόλησης η εταιρεία υπήρξε σταθερός συνοδοιπόρος στην κατάρτιση Ελλήνων εργαζομένων. Επίσης χαιρέτισε την απόφαση της Google να δημιουργήσει στη χώρα δύο κέντρα αριστείας για την Τεχνητή Νοημοσύνση και την Αειφορία, τα οποία - όπως είπε - η εταιρεία προσανατολίζεται να δρομολογήσει στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Έκανε επιπλέον ειδική μνεία στη διάθεση από την Google 1 εκατ. ευρώ σε μία ανοιχτή πρόσκληση για καινοτόμες δράσεις που θα δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους για την οικονομία τομείς.

Τόνισε ακόμη πως «έχουμε όλοι μας επίγνωση των διεθνών δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας» αλλά πρόσθεσε πως ο ίδιος ατενίζει το αύριο με αισιοδοξία. Παραπέμποντας τέλος σε μία φράση του συνιδρυτή της Google «η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθάει να τολμάς πράγματα που οι πιο πολλοί δεν θα έκαναν» κατέληξε: «Εμείς λοιπόν τολμάμε και σε αυτή την τολμηρή πορεία είμαι σίγουροςότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».

 

Τι προσφέρει το πρώτο Google Cloud Region 

Το πρώτο Google Cloud region στη χώρα θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες.

Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά.

Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.

 naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα