«Καμπανάκι» από την επικεφαλής του ΠΟΕ: «Οδεύουμε προς παγκόσμια ύφεση»

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 14:52
UPD:14:55
REUTERS/POOL

Ο κόσμος οδεύει προς μια παγκόσμια ύφεση λόγω των πολλαπλών κρίσεων και συγκρούσεων, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ζητώντας ριζοσπαστικές πολιτικές για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.

Σε ομιλία της στο ετήσιο φόρουμ του Οργανισμού στη Γενεύη, η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σημείωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, το ενεργειακό σοκ καθώς και τα «απόνερα» της πανδημίας COVID-19 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια παγκόσμια ύφεση.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μοιάζει με μια επικείμενη ύφεση», είπε συμπληρώνοντας πως θα πρόκειται για ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο. «Πιστεύω ότι προς τα εκεί κινούμαστε. Αλλά παράλληλα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την ανάκαμψη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το AFP.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, παρατήρησε ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πραγματικά πολλές επιλογές από το να αυξήσουν τα επιτόκια» αλλά πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αρκετά σοβαρές. «Ωστόσο αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές από το να δράσουν οι κεντρικές τράπεζες επειδή ο πληθωρισμός πλήττει σφοδρά τους φτωχότερους» πρόσθεσε.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα