Χρηματιστήρια: Προσπαθεί για τις 800 μονάδες η Αθήνα - Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 12:52
UPD:12:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τεχνική αναλαμπή καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο +1% και τις 800 μονάδες. Άνοδο 1,44% καταγράφει ο FTSE 25. Παραμένει η αβεβαιότητα για την ενεργειακή κρίση και τη νομισματική πολιτική των τραπεζών, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο ταμπλό, άνω του 2% είναι τα κέρδη για Alpha Bank, Lamda, Eurobank και Εθνική. Ηπιότερη άνοδο σημειώνουν Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ. 

Στο +4,72% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Στην Ευρώπη πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,2%, αφήνοντας πίσω τα πρώτα κέρδη της τάξης του 1,3%. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής σημείωσαν κέρδη 1,1% ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησαν 1%. Οριακές μεταβολές για τον γερμανικό DAX, απώλειες 0,89% στο Μιλάνο.

Παραμένει ιδιαίτερη προσοχή στις αγορές της λίρας και των βρετανικών ομολόγων μετά από ένα ιστορικό ξεπούλημα λόγω των ανακοινώσεων δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας. Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες τη Δευτέρα μετά από μια ταραχώδη αντίδραση της αγοράς.

 

Με τον πόλεμο να μαίνεται, τα παιχνίδια με τους αγωγούς να συνεχίζονται, τους 27 να αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την ΕΚΤ να έχει ανοίξει έναν άκρως επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων, τα χειρότερα έπονται. Ειδικοί δεν αποκλείουν επιστροφή των τιμών του φυσικού αερίου στα επίπεδα ρεκόρ και εκτίναξη των του πετρελαίου στα 150 δολάρια. Θεωρούν δε σχεδόν δεδομένη την ύφεση και μιλούν για ένα σκηνικό ανάλογο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 -09

Το σερί τεσσάρων ημερών μείωσης των τιμών στο φυσικό αέριο έσπασε το πρωί της Τρίτης. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά μετά τις αναφορές για δύο διαρροές στον κλειστό ρωσικό αγωγό Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας. Προηγήθηκε η ανακάλυψη διαρροής στο έργο Nord Stream 2, που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα