ΕΚΤ: Η Goldman Sachs προβλέπει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης έως τον Φεβρουάριο

Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 11:21
UPD:11:42
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προηγουμένως προβλέψει μια πιο μέτρια αύξηση των 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το έτος, αλλά «πιστεύουμε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο δεν θα επιτρέψει την υποχώρηση του ρυθμού της πεζοπορίας».

Μετά από αυτό, η Goldman προβλέπει μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο -- διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη -- «καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, οι αριθμοί του πληθωρισμού σταθεροποιούνται και καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα έχουμε αθροιστικά αύξηση 200 μονάδων βάσης

«Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας αυξάνει έτσι το καταθετικό επιτόκιο στο 2,75%, λαμβάνοντας την πολιτική περισσότερο σε σαφώς περιοριστικό έδαφος».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της -- αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες βάσης σε μια ιστορική κίνηση. Το καθετικό επιτόκιο οδηγήθηκε από το -0,5% στο +0,75%. 

Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα