Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Mετά και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Balkan Gate Thessaloniki, η Lancom συνεχίζει τις επενδύσεις της με 4ο Data Center στην Κρήτη.
Η αμιγώς ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, που εξειδικεύεται στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών cloud και Data Center, καθώς και σε αυτόν των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Γιώργο Νώλη, έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια.
Όπως είπε ο κ. Νώλης μέχρι στιγμής η Lancom έχει επιλέξει την οργανική ανάπτυξή της και μόνον στο τέλος του 2021 έλαβε μια μικρή ανοιχτή τραπεζική πίστωση. «Είμαστε κερδοφόρα εταιρεία από την πρώτη μέρα της ίδρυσής μας (2009). Αναπτυσσόμαστε αργά αλλά σταθερά και είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση αν θα αποφασίσουμε να πάμε επιθετικά», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η νέα επένδυση στην Κρήτη, το Balkan Gate Crete, δεν είναι η μοναδική που σχεδιάζεται.
Εξετάζονται επίσης συνέργειες με άλλες εταιρείες ή και εξαγορές για να καταστεί η Θεσσαλονίκη, κέντρο αποθήκευσης δεδομένων στα Βαλκάνια, διεκδικώντας το σκήπτρο από τη Σόφια.
Η Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της Lancom. Στη συνέχεια δεν αποκλείεται επέκταση στα κοντινότερες βαλκανικές χώρες.
Το Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο ιδιόκτητο Data Center της Lancom, είναι το μεγαλύτερο «ουδέτερο» (carrier neutral) κέντρο δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αρχική του έκτασή του φτάνει τα 2.500 τ.μ., με αρθρωτό σχεδιασμό, και μπορεί να υποστηρίξει έως και 400 Rack πριν την οριστική επέκτασή του στα 10.000 τ.μ.
Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού της σχεδίου, η Lancom έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του τέταρτου κέντρου δεδομένων της. Το Balkan Gate Crete, το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 για να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.
Με την ολοκλήρωσή του το Balkan Gate Crete θα διασυνδεθεί άμεσα με τα υπόλοιπα τρία ιδιόκτητα Data Center της εταιρείας, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας.
Η Lancom συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τις εταιρείες, ΕΧΑ, Islalink, Vestitel και την ελληνική Grid Telecom και μέσω του εκτεταμένου και διασυνδεδεμένου δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει (60 χλμ. Στην Θεσσαλονίκη και 330 χλμ. στην Αθήνα) και των τριών Data Center της, προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών Enterprise Class Cloud & Data Center (Cloud VPS, Cloud Backup, Disaster Recovery, Internet Leased Lines, VPN, International Connectivity, Security Services, Colocation, Cloud PBX,) σε περισσότερες από 1250 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Ιδρύθηκε από τους Γιώργο και Σταύρο Νώλη στην Θεσσαλονίκη, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στον χώρο των cloud υπηρεσιών συνδυαστικά με την παροχή διασυνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στους πελάτες της.
Η Lancom, σύμφωνα με τη διοίκησή της, καταγράφει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης (τζίρος περίπου 3 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 2,2 εκατ. το 2020) απασχολώντας σήμερα 70 άτομα.
Πρόσφατα ανέλαβε έργο Smart Cities για το ανοικτό εμπορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ διεκδικεί project ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα.