Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ υπηρεσίες που συνδέονται στενά με τον αθλητισμό

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 11:20

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (C-253/07) απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παρεχόμενες από οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπηρεσίες, οι οποίες συνδέονται στενά με τον αθλητισμό και είναι απαραίτητες για την άσκηση των οικείων δραστηριοτήτων.

Η υπόθεση αφορούσε προσφυγή συλλόγων χόκει κατά της βρετανικής φορολογικής υπηρεσίας Commissioners for H.M. Revenue and Customs που ενημέρωσε τον οργανισμό England Hockey ότι οι συνδρομές που εισπράττει σε αντιστάθμισμα για τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει στους ομίλους hockey που είναι μέλη του, υπόκεινται στον ΦΠΑ.

Κατά την έκτη οδηγία ΦΠΑ*, ορισμένες υπηρεσίες που συνδέονται στενά με τον αθλητισμό και παρέχονται από οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε πρόσωπα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Τα Canterbury Hockey Club και Canterbury Ladies Hockey Club είναι ιδιωτικοί αθλητικοί όμιλοι εντός των οποίων συγκροτούνται διάφορες ομάδες hockey. Τα μέλη καταβάλλουν ετήσια εισφορά στους ομίλους αυτούς, που είναι ενώσεις χωρίς νομική προσωπικότητα.

Τα clubs είναι, με τη σειρά τους, μέλη του England Hockey, ενός οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ως σκοπό έχει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη διάδοση του αθλήματος του hockey στην Αγγλία. Τα μέλη καταβάλλουν στον οργανισμό England Hockey ετήσια συνδρομή. Σε αντιστάθμισμα για τις συνδρομές που εισπράττει, ο οργανισμός England Hockey παρέχει στα μέλη του ορισμένες υπηρεσίες, όπως σύστημα διαπιστεύσεως των ομίλων, τμήματα επιμορφώσεως για προπονητές, διαιτητές, διδασκάλους και νέους, δίκτυο γραφείων για την προώθηση του αθλήματος, διευκολύνσεις χρηματοδοτήσεως μέσω είτε δημόσιων επιχορηγήσεων είτε εσόδων από λαχειοφόρους αγορές, συμβουλές σε θέματα marketing ή εξασφαλίσεως χορηγιών, υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση ή την ασφάλιση των ομίλων-μελών του, καθώς και διοργάνωση αγώνων, στους οποίους μπορούν να μετέχουν οι διάφορες ομάδες.

Η βρετανική φορολογική υπηρεσία Commissioners for H.M. Revenue and Customs ενημέρωσε τον οργανισμό England Hockey ότι οι συνδρομές που εισπράττει σε αντιστάθμισμα για τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει στους ομίλους hockey που είναι μέλη του, υπόκεινται στον ΦΠΑ. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για πρόσωπα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, η παροχή των υπηρεσιών αυτών δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της επίμαχης απαλλαγής.

Τα clubs άσκησαν προσφυγή. Το High Court of Justice, το οποίο επιλήφθηκε της διαφοράς, ζήτησε από το Δικαστήριο να διευκρινίσει αν ο όρος «πρόσωπα», στο πλαίσιο της επίμαχης απαλλαγής, περιλαμβάνει τα νομικά πρόσωπα και τις ενώσεις χωρίς νομική προσωπικότητα ή αφορά αποκλειστικώς και μόνον τα φυσικά πρόσωπα.

Όπως απεφάνθη το Δικαστήριο, η διάταξη αυτή* πρέπει να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι οι υπηρεσίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, συλλογικά αθλήματα ή αθλήματα που απαιτούν οργανωτικές δομές τις οποίες παρέχουν αθλητικοί όμιλοι μπορούν, κατ’ αρχήν, να τύχουν απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει, πάντως, ότι για να μπορούν να τύχουν της απαλλαγής, οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

• να παρέχονται από οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα•

• να συνδέονται στενά με τον αθλητισμό και να είναι απαραίτητες για την άσκηση των οικείων δραστηριοτήτων και

• οι πραγματικοί τους αποδέκτες να είναι πρόσωπα που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Οι υπηρεσίες που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και, ιδίως, αυτές που συνδέονται με τους αθλητικούς ομίλους και τη λειτουργία τους, όπως παραδείγματος χάρη η παροχή συμβουλών σε θέματα marketing και εξασφαλίσεως χορηγιών, δεν μπορούν να τύχουν απαλλαγής.

Τέλος, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι αποκλείονται από το πλεονέκτημα της απαλλαγής οι υπηρεσίες που έχουν κατ’ ουσίαν ως σκοπό να αποκομίσει ο οικείος οργανισμός πρόσθετα έσοδα από πράξεις που ανταγωνίζονται ευθέως τις πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στον ΦΠΑ.

------------------------------------------------------------------------

*Έκτη οδηγία 77/388/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1977, περί εναρμονίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών, των σχετικών με τους φόρους κύκλου εργασιών – Κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας: ομοιόμορφη φορολογική βάση (ΕΕ ειδ. έκδ. 09/001, σ. 49).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα