Ρωσία: Βουτιά 10% για τον δείκτη MOEX - Ενισχύθηκε το ρούβλι

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 18:30
UPD:18:36
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Το χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωσε σήμερα το πρωί πτώση μεγαλύτερη του 10%, κάτω από τις 2.000 μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, με φόντο τις εντάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της «μερικής επιστράτευσης», αλλά και τους αυξημένους κινδύνους για την επιβολή περαιτέρω δυτικών κυρώσεων.

Στις 10.10 GMT (13.10 ώρα Ελλάδος) ο δείκτης MOEX σε ρούβλια έπεσε κατά 10,3% στις 1874,49 μονάδες , ενώ ο δείκτης RTS σε δολάρια έπεσε κατά 10,5% στις 1022,13 μονάδες. Οι τιμές της πλειοψηφίας των blue chips μειώθηκαν στα όρια του 19,2%.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 10 καπίκια φθάνοντας τα 57,83 ρούβλια.

Η μεγάλη αστάθεια έχει ταλανίσει τις ρωσικές αγορές την τελευταία εβδομάδα. Το ρούβλι και οι μετοχές ανέκτησαν έδαφος μετά την αρχική τους πτώση, καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική στρατιωτική κινητοποίηση, κλιμακώνοντας σημαντικά την -κατά τη Ρωσία- «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που κατέχουν κυρίως οι ρωσικές δυνάμεις και που είναι σε εξέλιξη, συνιστούν την αρχή ενός σχεδίου του Πούτιν να προσαρτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τη Δύση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η ρωσική αγορά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντίθετους ανέμους καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος κυρώσεων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Alfa Bank, Τζον Ουόλς (John Walsh), επισημαίνοντας την αυξημένη πιθανότητα νέων κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς οι μάχες στην Ουκρανία εισέρχονται στον όγδοο μήνα τους.

Την περασμένη εβδομάδα διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου, αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία και περισσότερες κυρώσεις κατά μεμονωμένων προσώπων.

Μέχρι τις 09:38 GMT, ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ήταν 8% πιο κάτω στις 1.921,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης RTS σε δολάρια σημείωνε επίσης πτώση της τάξεως του 8% φθάνοντας τις 1.050,4 μονάδες.

Ενισχύθηκε το ρούβλι

Το ρούβλι μείωσε τις πρώτες απώλειες για να ενισχυθεί σε μια ασταθή συνεδρίαση, εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στις αγορές συναλλάγματος, καθώς η στερλίνα έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Το ρούβλι βρέθηκε να ενισχύεται κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα 57,67 ρούβλια ανά δολάριο και οδεύοντας ξανά προς το ισχυρότερο σημείο του από τις 22 Ιουλίου, στα 56,6525 που σημειώθηκε την Παρασκευή. Είχε ενισχυθεί επίσης κατά 0,7% και διαπραγματευόταν στα 56,89 έναντι του ευρώ , πλησιάζοντας το χαμηλό σχεδόν τριών μηνών που άγγιξε την Παρασκευή, ενώ είχε σταθεροποιηθεί 0,4% έναντι του γιουάν στα 8,056.

Η πρόσφατη ενίσχυση του ρουβλίου μπορεί να φαίνεται αφύσικη, αλλά το ρωσικό νόμισμα έχει αρκετούς παράγοντες ανάπτυξης, αναφέρει η Alor Broker σε σημείωμά της.

«Τα δολάρια απορρίπτονται λόγω των φόβων που υπάρχουν για την επιβολή νέων κυρώσεων, οι οποίες θα καταστήσουν τις συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα στη Ρωσία αν όχι αδύνατες, τότε πολύ δύσκολες και ακριβές», δήλωσε η Alor Broker.

Ένας άλλος παράγοντας στήριξης είναι η φορολογική περίοδος στο τέλος του μήνα, κατά την οποία οι εξαγωγείς της Ρωσίας μετατρέπουν συνήθως τα κέρδη τους σε ξένο συνάλλαγμα, σε ρούβλια για να τα πληρώσουν το δημόσιο ταμείο, η κορύφωση της οποίας πέφτει σήμερα.

Το αργό πετρέλαιο τύπου brent, που είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε πτώση της τάξεως του 1,1% φθάνοντας τα 85,24 δολάρια το βαρέλι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Interfax, NovayaGazeta.Europe



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα