Β. Ράπανος: Επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα

«Δεν θα προχωρήσουμε σε ανεύθυνες χορηγήσεις, που θα δημιουργήσουν νέα σειρά κόκκινων δανείων»
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 12:37
UPD:12:44
Eurokinissi/ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις δυσκολίες μπόρεσαν να εξορθολογήσουν τους ισολογισμούς τους, να μειώσουν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, με πιο βασικό το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» και να επανέλθουν στον βασικό ρόλο τους, που είναι η στήριξη και χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθηγητής Βασίλης Ράπανος.

Όπως σημείωσε ο κ. Ράπανος, η πανδημία, αλλά κυρίως η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, έχουν επηρεάσει σημαντικά τα προγράμματα των τραπεζών και δημιουργούν δυνάμει κινδύνους για νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η μέχρι τώρα εξέλιξη όμως δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, διότι αφενός οι δανειολήπτες έχουν ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό την νοοτροπία και αντίληψη εξυπηρέτησης των οφειλών τους και αφετέρου οι ίδιες οι τράπεζες διαθέτουν πλέον την τεχνογνωσία να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους πελάτες τους. Επιπλέον, έχει αρχίσει να αυξάνει σημαντικά ο αριθμός των αιτήσεων για εξωδικαστικές ρυθμίσεις, σήμα ενθαρρυντικό για την ρύθμιση πολλών υπερήμερων οφειλών, πρόσθεσε ο κ. Ράπανος.

«Επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα»

Μετά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση των καταθέσεων, δείγμα επανάκαμψης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας γενικότερα, το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε να χρηματοδοτεί και πάλι την υγιή επιχειρηματικότητα και πιο συγκρατημένα τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως προκύπτει από τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία το 2020 (χρονιά της πανδημίας) οι χορηγήσεις των τραπεζών ανήλθαν σε 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα ιδιαίτερα χρήσιμα εργοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Το 2021, παρά την εκπνοή του προσωρινού πλαισίου στήριξης και τη μείωση των διαθέσιμων πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι χορηγήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρέμειναν επίσης στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή 20, 2 δισ. ευρώ ενώ ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για το 2022, καθώς τους πρώτους 8 μήνες οι χρηματοδοτήσεις έφτασαν τα 17,2 δισ. με μικρό μέρος από αυτό να καλύπτεται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ.

«Ιερό καθήκον να διαχειριζόμαστε τις αποταμιεύσεις με σύνεση»

«Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να επισημάνω κάτι που συνεχώς λησμονούν όσοι επικρίνουν τις τράπεζες για την περιορισμένη χρηματοδότηση, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων. Θέλω, για άλλη μια φορά, να τονίσω ότι οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με κεφάλαια που προέρχονται από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και κυρίως πολιτών. Οι διοικήσεις έχουμε ιερό καθήκον να διαχειριζόμαστε τις αποταμιεύσεις τους με σύνεση, διαφάνεια και αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές» ανέφερε επίσης ο κ. Ράπανος και συνέχισε λέγοντας: «Ασφαλώς και αναλαμβάνουμε λελογισμένους κινδύνους. Δεν θα προχωρήσουμε όμως σε ανεύθυνες χορηγήσεις, που θα δημιουργήσουν νέα σειρά κόκκινων δανείων και θα υποσκάψουν την, με πολλές θυσίες, ανάκτηση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».

Χρηματοδότηση επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ έκανε ειδική αναφορά και στον τομέα της χρηματοδότησης επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε από νωρίς στο κάλεσμα για βιώσιμη ανάπτυξη, υιοθετώντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής στο πλαίσιο της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλίας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, έχοντας ήδη χρηματοδοτήσει πολλά επενδυτικά σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επεξεργασίας αποβλήτων, κ.α. Η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της προχώρησε ταχύτατα στην υποβολή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ με την ίδια ταχύτητα ανταποκρίθηκαν στην αξιοποίηση των πόρων αυτών και τα μέλη μας με την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων, τόνισε.

Πολλές προκλήσεις, μεγάλες αβεβαιότητες

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αλλά και η οικονομία μας γενικότερα είναι πολλές και οι αβεβαιότητες μεγάλες. Εκτίμησε όμως ότι θα περάσουμε και αυτήν την περίοδο, με θετικό απολογισμό, και το τραπεζικό σύστημα θα συμβάλει και πάλι καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της ευημερίας του ελληνικού λαού.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου η Σοφία Κουνελάκη -Εφραίμογλου, πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, έδωσε έμφαση την ανάγκη οικοδόμησης πράσινων και ανθεκτικών οικονομιών και στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν προς την κατεύθυνση αυτή για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Αναφέρθηκε στην σημασία την υιοθέτησης βιώσιμων στρατηγικών από τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι τη σημασία της σωστής προετοιμασίας.

Η κ.Εφραίμογλου επισήμανε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για ενσωμάτωση βιώσιμών στρατηγικών, ενώ αναφέρθηκε και σε δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης του ΕΒΕΑ. «Το σημείο στο οποίο εστιάζουμε ιδιαίτερα είναι η ενθάρρυνση και η καθοδήγηση των μικρότερων επιχειρήσεων, ώστε να ενσωματώσουν τα κριτήρια βιωσιμότητας στη στρατηγική και στις καθημερινές πρακτικές τους. Μας απασχολεί η διαμόρφωση προτύπων που ανταποκρίνονται στα δεδομένα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μας απασχολούν θέματα όπως η έγκαιρη εκπαίδευση και ενημέρωση, η διαχείριση του κόστους της συμμόρφωσης και άλλα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα