Σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 13:20

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει αύριο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο διάσκεψης υψηλού επιπέδου σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη στην Κύπρο.

Το δίκτυο θα φέρει σε επαφή αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής, διοικητικούς υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς και άλλους βασικούς φορείς στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης από όλα τα κράτη μέλη, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών και εμπειριών. Στόχος είναι να μπορέσει η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αγροτικές περιοχές των 27 κρατών μελών, οι οποίες καλύπτουν το 91% της επικράτειας της ΕΕ και στις οποίες κατοικεί περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της.

Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας πολιτικό μέσο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Σε πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία εθνικά δίκτυα αγροτικής ανάπτυξης τα οποία θα συμβάλουν στην εφαρμογή καθεστώτων χρηματοδοτούμενων από την κοινοτική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Η ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών και εμπειριών που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο των εν λόγω δικτύων θα αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμη όταν θα πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανάδραση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επηρεάσει τη μελλοντική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης.

Η έναρξη της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνει στο πλαίσιο διάσκεψης με θέμα "Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης σε δράση: αντιμετώπιση των προκλήσεων του αύριο".

Στη διάσκεψη αυτή θα συμμετάσχουν υπουργοί, γεωργοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, διοικητικοί υπάλληλοι και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίοι από κοινού θα προβούν σε απολογισμό της τρέχουσας πολιτικής ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσο η εν λόγω πολιτική ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγροτική Ευρώπη.

Η διάσκεψη περιλαμβάνει πέντε εργαστήρια που αφορούν αντίστοιχα τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των γαιών και τα δημόσια αγαθά, τη διαφοροποίηση των αγροτικών περιοχών και την επιτυχημένη διακυβέρνηση.

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται:

Η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Η κα Ανδρούλα Βασιλείου, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας

Ο κ. Neil Parish, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

αντιπρόσωποι της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, της Επιτροπής των Περιφερειών, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα