Σκηνικό πανικού

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008 00:01

Έντονη νευρικότητα στη Νέα Υόρκη και νέες μεγάλες απώλειες σε Ευρώπη και Ασία συνέθεσαν χθες το σκηνικό στις αγορές μετοχών εν μέσω εντεινόμενων ενδείξεων ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έχουν ήδη βυθιστεί ή βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης.

Στη Wall Street ύστερα από την ελεύθερη πτώση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, οι δείκτες επέστρεψαν στην «αγαπημένη» τους συνήθεια: τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κυμάνθηκαν ενδοσυνεδριακά από το -2% έως και το +1,5%, καθώς οι επενδυτές είχαν να ζυγίσουν από τη μία ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία, όπως η «βουτιά» στη βιομηχανική παραγωγή, και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολ. το βαρέλι από την άλλη. Προς τα τέλη της συνεδρίασης o Dow και o δείκτης υψηλής τεχνολογίας πάλευαν να ανέβουν σε θετικό έδαφος, ενώ ο S&P φαινόταν να υποκύπτει στις πιέσεις.

Ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή είχε η Citigroup, η οποία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περίπου 8% μετά την προειδοποίηση για περαιτέρω αύξηση των ζημιών της. Κύμα ρευστοποιήσεων είχαμε στην Ευρώπη. Ο FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 853,55 μονάδες μειωμένος κατά 5,5%, με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες. Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης παρέμειναν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα