Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον πιο δύσκολο και «παγωμένο» χειμώνα εδώ και πολλές δεκαετίες. Η ενεργειακή κρίση έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες συνέπειες του πολέμου, αντανακλώντας την εξάρτηση της ηπείρου από τη ρωσική ενέργεια που απειλεί την ενότητα της ΕΕ. Πόσο όμως θα διαρκέσει αυτή η κρίση στην ενέργεια;
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει την έντονη ζήτηση και τη συμπίεση της προσφοράς που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Energy Aspects.
«Αυτή δεν είναι μια χειμωνιάτικη ιστορία», είπε η Amrita Sen σε τηλεοπτική της συνέντευξη του Bloomberg μαζί με τους Shery Ahn και τη Haidi Lun. Η Ρωσία χρειάζεται για να εξισορροπήσει την αγορά, όχι μόνο για τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά πιθανώς και για το επόμενο κρύο στα τέλη του επόμενου έτους, πρόσθεσε.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τις ροές ενέργειας και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές, ανεβάζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τηε κρίσης.
Μέχρι το 2023 βλέπει την ενεργειακή κρίση και ο εκτελεστικός διευθυντής του του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ. Όπως είπε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Clean Energy Action, στο Πίτσμπουργκ, εκτιμάει ότι η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει μέχρι το 2023, δεδομένης της στάσιμης παγκόσμιας προσφοράς και της πιθανότητας αυξημένου ανταγωνισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο από την ανακάμπτουσα Κίνα και άλλους εισαγωγείς.
Έρχεται αστάθεια στο πετρέλαιο
Όσον αφορά το πετρέλαιο, οι αναλυτές της Energy Aspects εκτιμούν ότι θα καταγραφεί περαιτέρω αστάθεια το τέταρτο τρίμηνο, λόγω παραγόντων όπως οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση και τα lockdown στην Κίνα για τον Covid.
Το αργό πιθανότατα θα διαπραγματευτεί στα επίπεδα των 90 δολ. βραχυπρόθεσμα πριν ανέλθει στα περίπου 120 δολ. το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είπε η Sen. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του πετρελαίου Brent ήταν κοντά στα 90 δολ.την Παρασκευή, με τιμές σχεδόν 30% χαμηλότερες από το υψηλό του Ιουνίου.
Οι βασικές εξελίξεις στην αγορά που παρακολουθούν οι επενδυτές είναι το προτεινόμενο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και πόσο επιπλέον πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ+ μπορεί να απορροφηθεί από την Κίνα και την Ινδία μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την Sen, οι κορυφαίοι Ασιάτες καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν επιπλέον βαρέλια, αλλά οι πιθανές τραπεζικές κυρώσεις ενδέχεται να περιορίσουν τις ροές.
naftemporiki.gr