Η ενεργειακή ασφάλεια απειλεί φέτος τον χειμώνα να συντρίψει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ. Ο Μπιρόλ προειδοποίησε επίσης για τον εφησυχασμό της Ευρώπης, ενώ πιστεύει βαθιά ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει την «ενεργειακή μάχη». Πόσο εκτιμάει ότι θα διαρκέσει η κρίση.
Ο Μπιρόλ αποκάλυψε ότι φοβάται «το σενάριο της άγριας δύσης» στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές ή σταματήσουν να συνεργάζονται με τις γειτονικές χώρες. «Οι συνέπειες θα είναι πολύ κακές για την ενέργεια, πολύ άσχημες για την οικονομία, αλλά ακόμα χειρότερες πολιτικά», δήλωσε ο Μπιρόλ την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Παγκόσμιο Φόρουμ Clean Energy Action, στο Πίτσμπουργκ. «Εάν η Ευρώπη αποτύχει σε αυτό το τεστ στον τομέα της ενέργειας, μπορεί να υπερβεί τις ενεργειακές επιπτώσεις», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές σχέσεις έχουν γίνει πιο δύσκολες καθώς οι χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν ένα ενιαίο μέτωπο εν μέσω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας που έχουν φέρει την ήπειρο στο χείλος της οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, η εντεινόμενη κρίση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να διακόψουν συμφωνίες για ρωσικές προμήθειες ή να περιορίσουν τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους γείτονές τους.
Υπάρχουν «δύο σενάρια», είπε ο Μπιρόλ: «Η ΕΕ και τα μέλη θα εργαστούν αλληλέγγυα, στηρίζοντας το ένα το άλλο». . . ή υπάρχει ένα άλλο σενάριο, το ''ο καθένας είναι για τον εαυτό του''». «Μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Θα επηρεάσει αρνητικά το βάρος της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο», συνέχισε αναφερόμενος στο δεύτερο σενάριο.
Ανησυχητικά σημάδια θεωρούνται τα εξής:
- Οι γείτονες της Νορβηγίας τον περασμένο μήνα κατηγόρησαν το Όσλο για «εγωιστική» συμπεριφορά, καθώς εξέτασε το ενδεχόμενο να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για όσο γέμιζε τις υδροηλεκτρικές τις δεξαμενές. Ο υφυπουργός στο υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Andreas Bjelland Eriksen, αρνήθηκε ότι η χώρα θα σταματούσε τις εξαγωγές, ωστόσο, λέγοντας στους Financial Times ότι η χώρα απλώς «έδινε προτεραιότητα στην πλήρωση δεξαμενών για τον ίδιο λόγο που η Ευρώπη γεμίζει το φυσικό αέριο (αποθήκη) της».
- Η ΕΕ αντιμετώπισε την αντίδραση της Ουγγαρίας και ορισμένων άλλων κρατών μελών καθώς ενίσχυε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Μπιρόλ προειδοποίησε επίσης για τον εφησυχασμό της Ευρώπης, αφού η ήπειρος πέτυχε να δημιουργήσει αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τους χειμερινούς μήνες, ενώ η ζήτηση κορυφώνεται. Ακόμη και αν η Ευρώπη απέφευγε τις «αρνητικές εκπλήξεις» στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, όπως ένας ψυχρότερος από το αναμενόμενο χειμώνας, θα δει «μώλωπες» (ύφεση και «σημαντική ζημιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών) τους επόμενους μήνες, είπε.
Επιχειρώντας να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει η κρίση, ο Μπιρόλ σημείωσε ως το 2023, δεδομένης της στάσιμης παγκόσμιας προσφοράς και της πιθανότητας αυξημένου ανταγωνισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο από την ανακάμπτουσα Κίνα και άλλους εισαγωγείς.
«Αν κοιτάξουμε γύρω μας, δεν αναμένονται πολλά νέα [έργα] φυσικού αερίου». . . Και οι αγωγοί Νορβηγίας, Αλγερίας, Αζερμπαϊτζάν πλησιάζουν τη μέγιστη χωρητικότητά τους. Θα είναι άλλη μια δύσκολη περίοδος», είπε.
Παρόλα αυτά ο Μπιρόλ εμφανίστηκε επίσης κάθετος θεωρώντας ότι η Μόσχα έχει «ήδη χάσει την ενεργειακή μάχη» με την Ευρώπη καθώς η ήπειρος αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας είχε πάει στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο, είπε - αλλά αυτό έχει πλέον τελειώσει. «Η Ρωσία έχασε έναν καλό πελάτη, για πάντα. Αυτός ο πελάτης πλήρωσε τα χρήματα εγκαίρως και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα», είπε ο Μπιρόλ.
Ο επικεφαλής του IEA απέρριψε τις ρωσικές προσπάθειες να αντικαταστήσει την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης με εξαγωγές στην Ασία. «Δεν πουλάτε κρεμμύδια στην αγορά. Πρέπει να φτιάξεις αγωγούς, υποδομές, logistics. Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια», είπε. Η Ρωσία θα δυσκολευτεί επίσης να διατηρήσει την παραγωγή, καθώς οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβασή της στη δυτική τεχνολογία και κεφάλαιο που χρειαζόταν για να συνεχίσει να επισκευάζει παλαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε.
naftemporiki.gr