Χρηματιστήρια: Πιέσεις στον απόηχο των εξαγγελιών Πάουελ για τα επιτόκια

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 13:03
UPD:15:06
Shutterstock

Συντηρείται η αρνητική αντίδραση των αγορών μετά τις εξαγγελίες της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης, διαπραγματεύεται στο -0,6% στις 821 μονάδες. Υποχωρεί και το σύνολο των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, με τον DAX της Φρανκφούρτης στο -0,6%.

Στο ταμπλό, στιις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Πειραιώς -1% και ακολουθούν Alpha Bank -0,70%, Eurobank και Εθνική. Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχωρούν Jumbo -2,7%, Τέρνα Ενεργειακή -1,5%.

Οι πιέσεις στις αγορές δεν προέρχονται από την καθαυτή αύξηση των επιτοκίων (άλλωστε αυτή ήταν αναμενόμενη), όσο από τις προειδοποιήσεις Πάουελ ότι «έρχεται μια επίπονη περίοδος», αλλά και από τη δέσμευσή του για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, επιμένοντας ότι η Fed δεν θα κάνει το λάθος να μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα.

*Η αύξηση είναι η τρίτη συνεχόμενη αύξηση τέτοιου επιπέδου, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται πλέον μεταξύ 3% και 3,25%. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται φέτος να φθάσει στο 5,4% αντί για 5,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ προβλέπεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη (+0,2%), αντί για +1,7% που είχε προβλέψει η Fed τον Ιούνιο. Παράλληλα η εκτιμηση για την ανάπτυξη για το 2023 υποχώρησε στο 1,2% και στο 1,7% το 2024.

* Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς της στο 0,5%, μια μετατόπιση που φέρνει τέλος σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη. Η αύξηση των 75 μονάδων βάσης ακολουθεί την αύξηση στο -0,25% στις 16 Ιουνίου, που ήταν η πρώτη άνοδος επιτοκίων εδώ και 15 χρόνια. Πριν από αυτό, η ελβετική κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο -0,75% από το 2015.

* Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75%, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται «περαιτέρω, δυναμική» νομισματική σύσφιξη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη αύξηση που ανακοινώνεται. Η απόφαση στέλνει το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

* Οι ψηφοφόροι της Ιταλίας κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή σε πρόωρες γενικές εκλογές που είναι πιθανό να δουν στην εξουσία μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος, Αδελφοί της Ιταλίας. Εάν αυτό συμβεί, θα σηματοδοτήσει μια τεράστια πολιτική αλλαγή για μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αστάθεια.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα