Tiμολόγια ρεύματος: Μειωμένα για τον Οκτώβριο - Σήμερα οι επιδοτήσεις

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 07:03
UPD:07:32
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ανακοινώθηκε για τον Οκτώβριο το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, στα 60,7 λεπτά για τις επόμενες και στα 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο. 

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

  • ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
  • Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
  • Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Protergia: 0,57630/KWh
  • Φυσικό Αέριο: 0,594 ευρώ/KWh
  • ZENIΘ: 0,589 ευρώ/KWh
  • Watt+Volt: 0,5890/KWh

Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι προμηθευτές είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου.

Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ανακουφίσει τους πελάτες της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Στάσση, το νέο εκπτωτικό πακέτο αφορά οικιακούς πελάτες, επιχειρήσεις και ευάλωτους καταναλωτές.  

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύουν τα εξής για τους πελάτες της ΔΕΗ:

  • Δωρεάν πάγιο για όλους,
  • Επιπλέον Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες,
  • Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh,
  • Διπλασιασμός της έκπτωσης στους πελάτες e-bill, που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, από 5 σε 10 ευρώ.

Οι τιμές παραμένουν παρ' όλα αυτά σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τις κλιμακωτές επιδοτήσεις 

Η κυβέρνηση θέλοντας να στείλει το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας εν όψει του δύσκολου χειμώνα και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη «γραμμή» των Βρυξελλών επιστρέφει στο μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ρεύματος που είχε εφαρμόσει τους πρώτους μήνες της κρίσης προτού περάσει σε οριζόντια επιδότηση, αλλάζοντας όμως τις παραμέτρους. Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», θα υπάρχουν τρία κλιμάκια επιδοτήσεων, ανάλογα με την κατανάλωση, με διαφορετικό ύψος επιδότησης το καθένα. Για νέο μηχανισμό με τρεις κλίμακες μίλησε χθες και ο κ. Σκρέκας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Το εισαγωγικό κλιμάκιο -που θα έχει την υψηλότερη επιδότησηθα καλύπτει τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Το εν λόγω όριο καλύπτει περίπου το 90% των παροχών και το 60% του ρεύματος που καταναλώνεται. Ο «πήχης» μπαίνει σημαντικά πάνω από το προηγούμενο όριο των 300 κιλοβατωρών τον μήνα που είχε χρησιμοποιηθεί τον περασμένο χειμώνα και αποδείχτηκε εκ των υστέρων προβληματικό, καθώς δεν κάλυψε επαρκώς τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές για να θερμανθούν.

Κατά τις πληροφορίες, σε αυτό το κλιμάκιο, η στήριξη που θα παρέχεται μέσω των επιδοτήσεων θα διατηρηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Το δεύτερο κλιμάκιο θα αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις από 500-1.000 κιλοβατώρες τον μήνα και το τρίτο τις πολύ υψηλές καταναλώσεις από 1.000-1.500 κιλοβατώρες.

Σε κάθε κλιμάκιο η επιδότηση θα βαίνει μειούμενη. Το «μπόνους» για την επίτευξη εξοικονόμησης 15% -σε σύγκριση με τις καταναλώσεις του αντίστοιχου μήνα του 2021θα αφορά τα άλλα δυο κλιμάκια πέραν του εισαγωγικού και θα «μεταφράζεται» με μεταπήδηση στο προηγούμενο κλιμάκιο. Εάν δηλαδή κάποιος είχε κατανάλωση ρεύματος 700 κιλοβατώρες για τον Οκτώβριο, αλλά τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021 αυτή ήταν μειωμένη κατά 15%, τότε θα έχει την υψηλότερη επιδότηση που προβλέπεται για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Στην τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης από το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αναφέρεται ότι η έκπτωση 20 λεπτών ανά λίτρο (ή 23-25 λεπτών μαζί με τον ΦΠΑ) για το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαρκέσει τελικά για τουλάχιστον 2,5 μήνες.

Όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση, με την συγκεκριμένη έκπτωση «αντιμετωπίζεται η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που επιβαρύνει ιδιαιτέρως νοικοκυριά και επαγγελματίες, και ακόμη περισσότερο εκείνους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι δεν δύνανται να καταβάλλουν μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος τους για την αγορά του.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη :

Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης - θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύφος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επίσης αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων, ως δικαιούχους της επιδότησης. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης - θέρμανσης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων ή τους εισαγωγείς καυσίμων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα